Sinds het ontstaan van het universum hebben zich miljarden buitenaardse beschavingen ontwikkeld. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Rochester in New York. Ze hebben een archeologische variant ontwikkeld van een formule die in 1961 door de beroemde Amerikaanse astronoom Frank Drake was gebuikt om een schatting te maken van het aantal beschavingen en het buitenaards leven in het universum.
De onderzoekers hielden bij de ontwikkeling van hun formule rekening met onder meer de waarnemingen van telescoop Kepler. Daaruit moet blijken dat zo’n 20% van alle planeten in het universum water bevat zodat er zich leven zou kunnen ontwikkelen.
‘De kans dat de mensheid de eerste technologisch geëvolueerde soort in de kosmos is moet zo’n 1/10 tot de 22e macht zijn,’ schrijven de onderzoekers. De kans is dus bijzonder klein dat de mens het enige intelligente leven in de kosmos is.
“Voor mij betekent dit dat intelligente en technologisch geavanceerde wezens lang voor de mensheid geëvolueerd zijn,” legt hoofdonderzoeker Adam Frank uit in een gesprek met LiveScience. Wat op aarde gebeurd is, heeft zich op andere plekken in de kosmos al 10 miljard keer voorgedaan, concluderen Frank en z’n collega’s.
“Dat wil zeggen dat er in onze eigen melkweg mogelijk 1000 beschavingen hebben geleefd en dat, als die even lang geleefd hebben als wij, ze wellicht allemaal zijn uitgestorven,” verduidelijkt Woodruff Sullivan, de co-auteur van de studie.
“Als we een actieve beschaving zouden vinden zou dat betekenen dat ze veel langer overleefd heeft dan wij.”