Brusselse nachtwinkels willen langer openblijven

Brusselse nachtwinkels eisen dat hun openingsuren tot minstens 22.00 uur worden verlengd. Dat doen zij via een persbericht twee dagen voor het Overlegcomité van vrijdag.

De winkels willen, vooral in het Brusselse gewest, dat de regering hun situatie opnieuw bekijkt en heroverweegt. ‘Sinds eind juli werd onze sector gedwongen om de deuren te sluiten om 20.00 uur. De essentie van een nachtwinkel gaat daardoor teniet. Ondanks de dramatische gevolgen is onze sector geen enkele keer meer ter sprake gekomen op vergaderingen van de Veiligheidsraad of het Overlegcomité’, betreurt Cédric Nève, directeur van nachtwinkelketen White Night, aan RTBF.

Noodzakelijke ademruimte

Twee dagen voor de volgende vergadering van het Overlegcomité vrezen managers en werknemers binnen de sector dat ze opnieuw vergeten zullen worden. Volgens Nève is het nog geen tijd om de lockdown volledig te laten vallen. Wel denkt hij dat er versoepelingen in het verschiet liggen voor verschillende sectoren.

Hij verduidelijkt: ‘Het is nu het moment om ademruimte én economische ruimte te bieden aan bedrijven, zelfstandigen en werknemers. Buiten de horecasector en andere specifieke handelaars staan sommigen nog steeds aan de zijlijn. Dat is met name het geval voor buurtwinkels zoals de onze.’

Klanten troepen samen bij sluiting

De nachtwinkelketen vreest dat zij de crisis niet al te lang meer het hoofd zal kunnen bieden. ‘Met een omzet die bijna 50 procent is gedaald, hebben wij om economische redenen een vijfde van onze winkels tijdelijk moeten sluiten’, legt Nève uit. Toch is er volgens hem nog steeds een grote toevloed klanten rond 20.00 uur. ‘We zouden de klantenstroom op een meer normale manier moeten kunnen organiseren door het sluitingsuur terug tot 22.00 uur uit te stellen.’

Lees ook: Opsteker voor tabaksindustrie in coronatijden: er wordt meer gerookt

In Vlaanderen zijn nachtwinkels wel degelijk geopend tot 22.00 uur. Al mogen zij geen alcohol meer verkopen na 20.00 uur. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20