Brussels Gewest schrapt belasting op zelfscankassa’s die Molenbeek wou invoeren

De Brusselse regering schort de veelbesproken belasting op die de gemeente Sint-Jans-Molenbeek wou invoeren voor zelfscankassa’s, in de praktijk in winkels van supermarktketen Delhaize.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) wou een jaarlijkse belasting invoeren van 5.600 euro per zelfscankassa, met als argumenten dat de kassa’s jobvernietigend zijn en dat robots niet in de plaats van menselijk contact mogen komen. De taks leidde tot felle reacties uit de ondernemerswereld, die over “antivooruitgangsbeleid” en een “terugkeer naar de middeleeuwen” sprak.

Teruggefloten

Maar de Brusselse gewestregering schort de taks op zelfscankassa’s op en dat op aangeven van de bevoegde minister Bernard Clerfayt (DéFI), zo meldde de krant La Dernière Heure als eerste. Het betekent dat Molenbeek de belasting niet mag heffen en zo circa 78.000 euro – de Delhaize-winkels in de gemeente zijn goed voor 14 zelfscankassa’s – aan jaarlijkse belastinginkomsten misloopt.

Volgens Clerfayt en zijn gewestelijke administratie houden de argumenten van Molenbeek weinig steek en zou zijn belasting ook haaks staan op de inspanningen van het Brusselse Gewest op het vlak van digitale transitie.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20