Brussel eerste stad waar je een opleiding voetbal-CEO kan volgen

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn de opleidingen van  het International Football Business Institute (IFBI) gestart. Bedoeling is om geïnteresseerden in één academiejaar de nodige vaardigheden te leren voor het leiden van een professionele voetbalclub.

Het inschrijvingsgeld voor de cursus bedraagt 40.000 euro. In het inschrijvingsgeld zijn wel een dagelijks ontbijt en lunch begrepen, net zoals een maatpak, dat de klasse en stijl van de opleiding moet uitstralen. De afgestudeerden zouden ook de nodige begeleiding krijgen naar een stage of een baan in de professionele voetbalwereld. Een voetbalclub moet even professioneel worden geleid als een andere zakelijke organisatie, maar vertoont bovendien een aantal specifieke kenmerken. Dat verantwoordt volgens Jos Verschueren, directeur van het nieuwe instituut, de organisatie van de cursus.

Wereldprimeur

De inhoud van de opleiding verschilt dan ook van het postgraduaat sportmanagement dat al tien jaar aan de Vrije Universiteit Brussel kan worden gevolgd. Het initiatief is volgens Jos Verschueren een wereldprimeur. De cursussen zijn toegankelijk voor bachelors en masters en laten volgens de initiatiefnemers alle aspecten van de professionele voetbalclub aan bod komen. Naast de uitbouw van een succesvol voetbalteam, komen in de cursussen dan ook onderwerpen zoals stadionmanagement, sportgeneeskunde, boekhouding of sociale netwerking aan bod. Daarbij wordt ook beroep gedaan op nationale en internationale gastsprekers. Tevens zijn bezoeken gepland aan binnenlandse en buitenlandse clubs en internationale organisaties. Deelnemers die de cursus met succes afronden, ontvangen een postgraduaat. Dit jaar zijn twaalf cursisten uit  onder meer Duitsland, India en de Verenigde Staten ingeschreven. Er is ook één Belgische deelnemer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20