Brugge krijgt eigen digitale munt Bryghia

De stad Brugge krijgt volgend jaar een eigen digitale munt waarmee gebruikers aankopen kunnen doen in lokale winkels.

De nieuwe lokale munt wordt een onderdeel van de nieuwe toeristische en educatieve app “Beyond Bruges” die op 22 februari volgend jaar (of 22.2.22) uitkomt. Dat maakten initiatiefnemer Simon Vandekerckhove, costichter van het stadsgidsenbedrijf Legends, en Brugs schepen van sociale zaken Pablo Annys (Vooruit) bekend.

De bedoeling is dat toeristen en inwoners via de app krediet, uitgedrukt in de nieuwe digitale munt Bryghia, kunnen opbouwen, waarmee ze dan kunnen betalen in een netwerk van lokale winkels met een duurzaam karakter en ook in culturele plaatsen in de binnenstad.

De Bryghia zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om een bierpakket of ambachtelijke keramiek te kopen of voor een museumticket of een rondleiding in de binnenstad. “Dit kan de aanzet geven tot de ontwikkeling van een echte gemeenschapsmunt in Brugge”, zegt Annys aan de website Made In West-Vlaanderen.

Monetair ecosysteem

Verscheidene lokale gemeenschappen in België experimenteren al langer met een plaatselijke munt, zoals de wijkmunt Torekes in het Gentse. De Bryghia sluit zich aan bij de nieuwe generatie, die louter digitaal uitgegeven wordt. Lokale munten zijn, net als cryptomunten, een alternatief voor het klassieke financiële systeem.

Een van de basisideeën is dat zo’n gemeenschapsmunt niet aanvaard wordt bij de grote winkelketens, waardoor de houders zichzelf “verplichten” om hun gemeenschapsmunt in het beperkte plaatselijke netwerk te gebruiken. Zo ontstaat een nieuw lokaal monetair ecosysteem dat de plaatselijke handelaars een steuntje in de rug geeft.

Belangrijk om te weten: Bryghia is geen cryptomunt die verhandeld kan worden voor speculatieve doeleinden.

(mah)

Lees ook: Antwerpen krijgt met UCoin zijn eigen digitale munt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20