Broodnodige kredietverlening voor bedrijven raakt niet op gang

Twee weken nadat de banken en de federale overheid een principeakkoord hebben bereikt over steunmaatregelen, weten veel bedrijven nog altijd niet of ze een overbruggingskrediet met overheidsgarantie krijgen. Er is nog geen duidelijkheid over de voorwaarden, schrijft De Tijd dinsdag.

De ‘bazooka’ van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld), de bankenkoepel Febelfin en de Nationale Bank bestaat uit een garantiesysteem van 50 miljard euro. Bedrijven die dreigen te bezwijken onder de coronacrisis kunnen aankloppen voor nieuwe overbruggingskredieten en kredietlijnen die grotendeels door de overheid worden gewaarborgd.

Dat omvangrijke project komt bovenop andere maatregelen, die ondernemingen en hypotheeknemers de mogelijkheid bieden om onder bepaalde voorwaarden zes maanden betaaluitstel te vragen voor hun bedrijfs- of woonkrediet. Ook de details over dat systeem lieten even op zich wachten, maar werden vorige week bekendgemaakt.

Het steunplan is daarentegen nog niet klaar. De banken krijgen nochtans al veel vragen van bedrijven, maar kunnen de dossiers niet opstarten zolang de criteria niet vastliggen. Febelfin hoopt dat er deze week meer duidelijkheid komt. Overigens zijn over de Vlaamse steunmaatregelen nog niet alle details bekend, maar ook hier moet er eind deze week duidelijkheid komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20