Broer Elon Musk wil ‘superboerderij’ in de stad bouwen

Niet alleen Elon Musk is een innovatieve meneer, ook zijn broer weet van wanten. Kimbal Musk wil een ‘superboerderij’ oprichten met een focus op verticale stadslandbouw.

Bij verticale landbouw teelt u gewassen binnen in gestapelde lagen, vaak zonder grond. De bevolking in steden blijft groeien en de beschikbare landbouwgrond neemt af. De alternatieve manier van landbouw wint daardoor steeds meer aan populariteit. Het fenomeen is niet nieuw, maar de ecologische binnenboerderijen breiden zich nu snel uit.

Kimbal Musk verkocht samen met Elon Musk het internetbedrijf Zip2. Hoewel hij zijn ervaringen met internet zeer opwindend vond, stapte hij toch over naar de voedingsindustrie. Daar lag zijn passie. ‘Toen ik een kind was, was de enige manier om mijn gezin te laten gaan zitten en contact te leggen, door de maaltijd te koken,’ vertelde Musk, medeoprichter van Square Roots, aan de Amerikaanse televisiezender CNN.

Square Roots

Square Roots wil verse, lokale gerechten naar steden over de hele wereld brengen. Daarbij willen ze jongere generaties betrekken om deel te nemen aan stadslandbouw. Het bedrijf zal binnen minder dan drie maanden een ‘superboerderij’ oprichten.

25 zeecontainers, koelopslag en bioveiligheidsinfrastructuur moet ervoor zorgen dat alles aanwezig is om een verticale boerderij te runnen. Sinds de oprichting heeft Square Roots meer dan 120 soorten gewassen geteeld: groenten, fruit en zelfs aardbeien.

Klimaatverandering

De klimaatverandering kan ervoor zorgen dat miljoenen boeren failliet gaan. Maar verticale boeren zullen niet worden beïnvloed volgens microbioloog Dickson Despommier, emeritus hoogleraar openbare en ecologische gezondheid aan de Columbia University.

Despommier zegt dat steden uiteindelijk in staat zullen zijn om ‘alles wat ze kunnen eten’ te laten groeien in overdekte boerderijen binnen stadsgrenzen. ‘Als een buitenboerderij faalt, moet de boer wachten tot volgend jaar om opnieuw te beginnen. Binnenboerderijen falen ook, maar de binnenboer kan binnen enkele weken weer beginnen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20