Britten zien opnieuw heil in verlaten plannen voor energieopwekking

Het Verenigd Koninkrijk herbekijkt oude plannen om de getijden van de zee te gebruiken als energiebron, nu de olie- en gasmarkt drastisch veranderd zijn door de oorlog in Oekraïne.

Twaalf jaar nadat de Britse regering haar plannen had laten vallen om een stuwdam van 16 kilometer aan de monding van de Severn (gelegen tussen Wales en Engeland) te bouwen om stroom op te wekken, worden ze terug bovengehaald. Een commissie werd door Western Gateway Partnership, een samenwerkingsverband tussen Zuid-Wales en West-Engeland, opgericht om het project nieuw leven in te blazen.

“De tijd is rijp om opnieuw te kijken naar wat een ongelooflijke bron van schone, milieuvriendelijke energie voor onze deur zou kunnen zijn”, zei Jane Mudd, die vicevoorzitter van het partnerschap is en ook de gemeenteraad van Newport, waar de monding ligt, leidt.

De commissie zou “de expertise en onafhankelijkheid hebben die nodig is om te onderzoeken of het gebruik van het estuarium van de Severn voor het opwekken van duurzame energie haalbaar en levensvatbaar is”. Een estuarium is een brede monding van een rivier, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en waar getijverschillen waarneembaar zijn.

25 terawattuur per jaar

De baas van het project, Katherine Bennett, wil zeker niet op de zaken vooruitlopen. Ze zei aan de krant Bristol Post dat er nog geen beslissingen zijn genomen over hoe de ontwikkeling van stroom uit de Severn eruit zou kunnen zien

Bennet zei wel dat het rivierbekken een enorm potentieel heeft voor het opwekken van schone hernieuwbare energie. “Met het op een na grootste getijdenverschil ter wereld kan dit naar schatting tot zeven procent van de totale energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk opleveren.”

“Na nieuwe toezeggingen om klimaatverandering tegen te gaan op COP 26 en met de vooruitgang van de technologie, willen we nog eens kijken of er een haalbare oplossing is om deze energie te benutten en ons milieu te beschermen. Ik kijk uit naar meer aankondigingen over deze commissie later dit jaar”, voegde ze toe.

Uit een studie van het Institution of Civil Engeneers die gepubliceerd werd in 2015, bleek dat de Severnmonding zo’n 25 terawattuur aan elektriciteit per jaar zou kunnen opleveren. Dat was destijds 7 procent van de nationale behoefte.

De stevig stijgende prijzen van olie en gas zullen het project wellicht ook geen windeieren leggen. Sinds de oorlog in Oekraïne is het aanbod van de fossiele brandstoffen sterk gedaald. In eigen land steeg de maximumprijs voor diesel aan de pomp tot boven de 2 euro per liter.

(ns)

Meer