Britse quarantainehotels mikken op 44.000 gasten per maand

De Britse overheid heeft bevestigd dat burgers van het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf 15 februari verplicht op hotel in quarantaine moeten als ze terugkeren van een reis naar een rode zone.

Het VK zal aan hotels vragen voldoende kamers vrij te houden om zo mensen in quarantaine te kunnen plaatsen. Het zou voornamelijk over hotels gaan die dicht bij luchthavens liggen. Teruggekeerde reizigers zullen 10 dagen in afzondering moeten leven. Beveiligingsagenten zullen hen vergezellen wanneer ze het hotel verlaten om bijvoorbeeld een sigaret te roken. Volgens The Telegraph wil de Britse regering minstens 28.000 hotelkamers reserveren. The Times of Londen heeft het over 44.000 gasten op maandbasis of 1.400 per dag.

Rode zones

Volgens de Britse politieke partij Labour komen dergelijke maatregelen hopeloos te laat. ‘Het is onbegrijpelijk dat deze maatregelen pas op 15 februari van kracht worden’, aldus Nick Thomas-Symonds, Labour-schaduwminister van Binnenlandse Zaken.

De regels zullen gelden voor Britse onderdanen en ingezetenen die naar het land terugkeren vanuit een gebied uit een rode zone, waaronder landen uit Zuid-Amerika en Afrika. Niet toevallig gebieden waar verschillende varianten van het coronavirus zijn ontdekt. In totaal staan er 33 landen op de lijst met rode zones.

Zelf hotelkosten betalen

Reizigers die op hotel in quarantaine moeten, zullen drie maaltijden per dag krijgen. Die zullen ze op hun kamer moeten nuttigen. Volgens BBC kost een overnachting 80 pond per persoon. Zowel BBC als Skynews laten weten dat de regering aan de reizigers zal vragen om de hotelkosten zelf te betalen. De komende week worden er meer details vrijgegeven.

Voorts hebben bronnen aan BBC laten weten dat de regering overweegt om de boetes voor mensen die de coronamaatregelen overtreden te verhogen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht dat de hogere boetes een afschrikeffect zullen hebben.

Ook ons land heeft onlangs de regels voor reizigers verstrengd. Zo geldt er momenteel een verbod voor niet-essentiële reizen. Die regels blijven kracht tot minstens 1 maart. Al gelden er wel enkele uitzonderingen, zoals een reis om professionele redenen.