Britten krijgen 350 pond per maand om Oekraïners op te vangen

Zoals in België worden de inwoners van het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om Oekraïense vluchtelingen onderdak te geven. Daarvoor zullen ze 350 pond (418 euro) per maand krijgen.

Het VK wil met zijn “Homes for Ukraine”-programma de vluchtelingenstroom die het land binnenkomt opvangen. “Het Verenigd Koninkrijk staat achter Oekraïne in hun donkerste uur en het Britse publiek begrijpt de noodzaak om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen”, zei Michael Gove, de Britse minister van Huisvesting, in een persmededeling.

“Ik dring er bij de mensen in het hele land op aan om zich aan te sluiten bij de nationale inspanning en steun te bieden aan onze Oekraïense vrienden”, voegde Grove toe. “Samen kunnen we een veilig thuis bieden aan hen die dat zo hard nodig hebben.”

Extra betalingen voor kinderen

Britten die de vluchtelingen een kamer of huis aanbieden voor minimum zes maanden krijgen daarvoor 350 pond per maand. Burgers, liefdadigheidsinstellingen, bedrijven en gemeenschapsgroepen zouden tegen het einde van volgende week via een webpagina onderdak moeten kunnen aanbieden, bericht Reuters.

Gove zei zondag aan Sky News dat hij verwacht dat er tienduizenden Oekraïners naar het VK zouden komen. Dat is ruim minder dan de ramingen voor ons land, die uitkomen op 200.000.

Lokale overheden krijgen ook 10.000 pond extra per vluchteling voor ondersteunende diensten. “En dan zijn er nog extra betalingen voor kinderen in de schoolgaande leeftijd die in het onderwijssysteem moeten worden ondergebracht”, aldus Gove.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat het VK op deze manier kan bereiken is onbeperkt, aldus de BBC. Ze zullen gedurende drie jaar een verblijfsvergunning, het recht om te werken en toegang tot openbare diensten krijgen.

Kritiek

De regering van de Britse premier Boris Johnson kreeg deze week kritiek te verwerken over haar aanpak van de vluchtelingencrisis. De Franse president Emmanuel Macron tikte het Verenigd Koninkrijk na een EU-top op vrijdag op de vingers. De Britse regering past volgens Macron te strenge migratieregels toe “waardoor ze Oekraïense vluchtelingen die Groot-Brittannië wilden bereiken, niet welkom heten”.

Volgens het vluchtelingencommissariaat van de VN (UNHCR) zijn al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht sinds de Russische invasie van bijna drie weken geleden.

Zo’n 1,5 miljoen mensen vluchtten naar buurland Polen, 176.000 naar Slowakije, 225.000 naar Hongarije, 85.000 naar Roemenië, 105.000 naar Moldavië, 100.000 naar Rusland en 282.000 naar andere Europese landen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20