Een stijgend aantal drinkende middenklassers is verantwoordelijk voor een groeiend alcoholprobleem in Groot-Brittannië, klaagt de organisatie tegen alcoholmisbruik Alcohol Health Alliance aan.
De organisatie roept de Britse overheid op alcohol aan even strenge regels te onderwerpen als tabak. Met name een reclameverbod zou een groot verschil maken, denken de activisten. In Frankrijk deed zo’n verbod de alcoholconsumptie met de helft dalen.
Overmatig drinken is binnen de Britse middenklasse de norm, eerder dan de uitzondering geworden, zeggen experts van de Alcohol Health Alliance. Het gevolg is dat alcoholconsumptie in het land sinds de jaren ’60 geëxplodeerd is. De gemiddelde Brit drinkt 11.6 liter pure alcohol per jaar, omgerekend zo’n 510 ‘pints’ bier (het equivalent van 1.000 pilsjes) of 503 glazen wijn.
Nochtans zijn de gezondheids- en sociale problemen even erg voor regelmatige drinkers in de middenklasse als voor alcoholverslaafden, aldus nog de wetenschappers. De campagnevoerders roepen daarom de Britse overheid daarom op dezelfde strenge regels die nu rond tabak bestaan ook in te voeren voor alcoholische dranken.
Er is drinken en ‘Binge-drinking’
Britse drinkers bezondigen zich twee keer vaker dan hun Duitse collega’s aan ‘binge-drinking’ waarbij grote hoeveelheden alcohol op korte tijdsspanne worden geconsumeerd. (De term ‘binge drinking’ of ‘comazuipen’ is in tegenstelling tot wat velen denken niet van Britse oorsprong. Het woord ‘binge’ sloop de Engelse taal binnen via de Belgische carnavalsstad Binche.) Enkel bij Britse jongeren lijkt het binge-drinken de afgelopen 10 jaar te zijn gedaald. Britten jonger dan 30 drinken ook de helft minder dan 15 jaar geleden. Oudere Britten drinken daarentegen veel meer.
“We hebben bewijzen dat bepaalde strategieën om alcoholoverlast terug te dringen werken,” schreef een groep Britse alcohol-experts in een onlangs verschenen opiniestuk. “Of onze regeringen dit soort maatregelen ook willen invoeren is minder duidelijk.”