Britse veiligheidsdiensten “Russische spionnen hebben formule AstraZeneca gestolen om het vaccin Spoetnik V te maken”

De Britse veiligheidsdiensten hebben naar eigen zeggen bewijzen in handen waaruit blijkt dat Russische spionnen een blauwdruk voor het AstraZeneca-vaccin hebben gestolen zodat Rusland een eigen vaccin kon maken. Dat meldt het Britse dagblad The Sun op basis van een rapport.

De Britse veiligheidsdiensten zeiden vorig jaar al dat ze voor 95 procent zeker waren dat hackers in dienst van Rusland Amerikaaanse, Canadese en Britse producenten van coronavaccins in het vizier hadden genomen. Maar nu zouden ze over voldoende bewijsmateriaal beschikken waaruit blijkt dat Rusland de formule achter het AstraZeneca-vaccin gestolen heeft.

Gesofisticeerde cyberaanvallen

Volgens het rapport zou een buitenlandse agent de gegevens gestolen hebben. Het vaccin Spoetnik V maakt gebruik van een technologie die vergelijkbaar is met die van het vaccin dat in Oxford is ontwikkeld.

Damian Hinds, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, heeft nog niet bevestigd of de berichten over het rapport kloppen, maar zei tijdens een interview met de Britse radiozender LBC Radio dat cyberaanvallen steeds gesofisticeerder worden. “Ik kan geen details geven, maar ik kan wel zeggen dat er voortdurend buitenlandse staten zijn die gevoelige informatie, waaronder soms commerciële geheimen, soms wetenschappelijke, intellectuele eigendom, in handen willen krijgen en dat dat in cyberspace op een heel andere manier gebeurt dan vroeger”, aldus Hinds.

Rusland ontkent

Bob Seely, Brits parlementslid en een expert in Russische zaken, zei in een reactie aan The Sun dat de overheid Russische en Chinese spionage serieus moet nemen. “Het maakt niet uit of ze nu de formule van AstraZeneca stelen, of ons op vlak van energiebevoorrading chanteren, we moeten dergelijke wanpraktijken aanpakken”, aldus seely.

Het Russian Direct Investment Fund ontkende maandag in een verklaring dat het de formule van AstraZeneca heeft gestolen. “Dit is fake news en een flagrante leugen gebaseerd op anonieme bronnen”, klonk het. “Het verhaal, dat afkomstig is van The Sun, wordt verspreid door degenen die zich verzetten tegen het succes van een van ’s werelds meest doeltreffende en veilige vaccins tegen Covid-19 en wij vinden dergelijke aanvallen zeer onethisch omdat zij de wereldwijde vaccinatie-inspanning ondermijnen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20