Britse topgeneraal klapt uit de biecht: “Ja, Britse mariniers zaten tijdens de oorlog in Oekraïne, maar…”

De Britse luitenant-generaal Robert Magowan heeft in een interview met The Daily Mail verklaard dat Britse mariniers kort in Oekraïne waren tijdens de oorlog. Ze namen echter op geen enkele manier deel aan de strijd.

In het nieuws: Britse Royal Marines bevonden zich in Oekraïne, vlak voor en tijdens de oorlog.

  • “In januari werd het 45e Commando in het holst van de nacht opgedragen de Britse ambassade in Kyiv te evacueren naar Polen. In april keerden ze terug om de diplomatieke missie terug te helpen opzetten. Tijdens beide fases ondersteunden de commando’s ook andere discrete operaties in een zeer gevoelige omgeving en met een groot politiek en militair risico”, zo verklaarde de Britse luitenant-generaal Robert Magowan aan The Daily Mail.
  • Magowan is een onder-stafchef van het Britse leger, bevoegd voor financiële zaken en militaire capabiliteit. In deze functie is hij een rechtstreekste adviseur van de stafchef en vice-stafchef, de nummers één en twee van het leger. Voorheen was hij opperbevelhebber van de Royal Marines, waar hij al sinds 1989 bij dient. Magowan vocht onder meer in Afghanistan en de invasie van Irak in 2003.
  • Een woordvoerder van de Royal Navy, de legertak waarin de mariniers zijn ondergebracht, bevestigde de uitspraken van Magowan: “Mariniers werden in Oekraïne ingezet om de diplomatieke aanwezigheid van het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen; ze voerden echter geen gevechtsopdrachten uit”, zo tekende The Daily Mail op.

De eenheid: Het 45e Commando is een van de elitetroepen van het Britse leger, getraind voor gevechten in het Hoge Noorden.

  • De eenheid, met het hoofdkwartier in Schotland, was op het moment van hun oproepen op trainingsmissie in Noorwegen. Daar werden ze halfoverkop op een vlucht gegooid, richting Kyiv.
  • In maart keerden ze terug naar Noorwegen, om deel te nemen aan Cold Response 2022, de grootste NAVO-trainingsmissie sinds de jaren 80. Bij die trainingsmissie werden 30.000 soldaten, 220 vliegtuigen en meer dan 50 schepen van de alliantie ingezet, waaronder ook twee vliegdekschepen. Ze oefenden er op een fictief scenario, waarbij twee groepen elkaar bekampen in en rond Noorwegen. Hoewel fictief, kunnen er paralellen getrokken worden met scenario’s uit de Koude Oorlog, waarbij Noorwegen vanuit het noorden wordt aangevallen door Rusland.
  • Het 45e Commando bestaat al sinds 1943, en nam sindsdien al deel aan zowat elk groot conflict waarbij het VK was betrokken. Zo vochten soldaten van het 45e in het Ardennenoffensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Falklandoorlog met Argentinië, de Golfoorlog in Koeweit en Afghanistan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20