Britse toezichthouder wil nader onderzoek naar Microsofts Activision-deal van 69 miljard dollar

De Britse mededingingsautoriteit kondigde donderdag aan een diepgaand onderzoek in te gaan stellen naar de aankoop van Activision Blizzard door Microsoft. De overname zou namelijk de concurrentie op de markt voor videogames schaden, zegt de waakhond. 

Begin januari raakte bekend dat Microsoft de videogame-gigant Activision Blizzard – de maker van het immens populaire videospel Call of Duty – heeft gekocht voor maar liefst 68,7 miljard dollar. Volgens analisten de grootste overname op het gebied van gaming ooit. Critici zijn echter bang dat met de overname van de studio het spel in de toekomst exclusief op de gameconsole van Microsoft te spelen zal zijn.

Hierdoor spreekt concurrent Sony – met de Playstation 5 – zich nu op voorhand al uit tegen de deal. De Japanners zijn bang dat een groot deel van hun achterban zich gedwongen voelt over te stappen op de console van Microsoft. 

De overname moet eerst nog worden goedgekeurd in de Verenigde Staten en in andere belangrijke rechtsgebieden, waaronder de Europese Unie. Voordat dit afgerond is kan de deal niet worden afgerond.

Overname is niet zeker

De miljardenovername is daarom nog lang geen zekerheid, zo blijkt uit een reactie deze week van de Britse mededingingsautoriteit CMA: “De CMA heeft vanwege de verwachte overname van Activision Blizzard door Microsoft een diepgaand onderzoek opgezet, omdat op basis van de informatie waarover zij momenteel beschikt, verwacht kan worden dat deze fusie zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de concurrentie op een markt of markten in het Verenigd Koninkrijk”. Dat schreef de toezichthouder in een reactie. 

Een woordvoerder van Microsoft-rivaal Sony verwelkomde de stap van de CMA. “Wij zijn blij met de aankondiging van de Britse Competition and Markets Authority dat zij een volledig onderzoek heeft ingesteld naar de voorgenomen overname van Activision door Microsoft”. Dat zei het Japanse bedrijf tegen nieuwssite GameIndustry

“Door Microsoft controle te geven over Activision-games zoals Call of Duty, zou deze deal grote negatieve gevolgen kunnen hebben voor gamers en de toekomst van de game-industrie”, aldus Sony.

Meest populair op de Playstation

De populaire videogame-serie is bijzonder geliefd op de Playstation. Vorig jaar tijdens de eindejaars feestdagen in Groot-Brittannië, een periode waarin de verkoop van games op volle toeren draait, werd ruim 70 procent van alle Call of Duty: Vanguard-exemplaren verkocht voor de console van de Japanners. De console van Microsoft volgde met 30 procent. De verkopen op de PC zijn hierbij niet meegerekend. 

Meer