Britse export naar EU daalt met 40 procent in januari

Volgens het Office for National Statistics (ONS) is de Britse export van goederen naar de Europese Unie in januari met 40,7 procent gedaald. De invoer is gekelderd.

Het zijn de eerste cijfers sinds de invoering van nieuwe handelsregels tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het ONS meldt aan de BBC dat de harde daling van de handel waarschijnlijk het gevolg is van tijdelijke factoren. Ondertussen bleek ook uit nieuwe gegevens dat de Britse economie in januari met 2,9 procent is gekrompen. Dat gebeurde toen de derde lockdown in voege trad. De economie is dan ook 9 procent kleiner dan helemaal voor het begin van de pandemie.

De gezondheidssector compenseert de klappen

Volgens het ONS was de daling van januari een opmerkelijke klap, maar toch was ze kleiner dan sommigen hadden verwacht. Detailhandelaren, restaurants en kappers werden namelijk allemaal getroffen door die laatste lockdown. ‘Ook in de productiesector was er voor het eerst sinds april een daling te zien, waarbij vooral de autoproductie aanzienlijk terugliep’, aldus Jonathan Athow van het ONS.

Hij gaat verder: ‘De stijgingen in de gezondheidssector ten gevolge van de uitrol van vaccins compenseerden echter gedeeltelijk de dalingen in de andere industrieën.’ Die economische activiteit in de gezondheidszorg nam met 8,7 procent toe.

Licht aan het einde van de tunnel

Athow wees ook op de daling van de invoer vanuit de Europese Unie. Uit gegevens bleek dat die met 28,8 procent was gedaald. Toch wijzen andere gegevens van het ONS erop dat de handelsniveaus zich tegen het einde van deze maand zullen beginnen herstellen. Bedrijven hebben voorraden aangelegd in de aanloop naar het einde van de overgangsperiode van de Brexit. Zij hebben in januari wellicht die voorraden gebruikt in plaats van nieuwe goederen aan te kopen.

Het einde van die overgangsperiode kwam op een moment dat in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van het coronavirus opdook, waardoor vrachtwagenchauffeurs toen tests moesten afleggen om de grens bij het Kanaal over te steken.

Concreet daalde de uitvoer van goederen naar de Europese Unie in januari met 5,3 miljard pond. De invoer daalde dan weer met 8,9 miljard pond. Dat laatste deed zich vooral voor bij de invoer van auto’s, medicinale en farmaceutische producten, chemische producten en machines. Er is echter licht aan het einde van de tunnel: de bedrijven melden dat de handel vlotter begint te verlopen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20