Britse bedrijven betaalden voorbije twaalf maanden recordbedrag aan douanekosten

De voorbije twaalf maanden hebben Britse bedrijven in totaal 5,2 miljard euro aan douanekosten moeten betalen. Daarmee is die last 63 procent hoger opgelopen dan tijdens de twaalf maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van accountant UHY Hacker Young, waarin melding wordt gemaakt van een nieuw record aan douanelasten voor Britse bedrijven.

Opgemerkt wordt dat de Britse ondernemingen moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regels die na brexit zijn opgelegd.

Oorsprongsregels

Volgens UHY Hacker Young moet een groot deel van de hogere douanelasten worden toegeschreven aan de oorsprongregels die het Verenigd Koninkrijk voor de handel met de Europese Unie toepast.

Britse ondernemingen zouden onvoldoende beseffen dat een bewijs van oorsprong moet worden geleverd om van een tariefvrije handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te kunnen genieten.

Oorsprongsregels bepalen de economische nationaliteit van goederen die worden ingevoerd en bepalen of de import van voordelige tarieven kunnen genieten.

Sinds de brexit twee jaar geleden van kracht werd, is de Britse handel met de Europese Unie, maar ook in het algemeen, ingekrompen. “Het grootste deel van die daling moet wel worden toegeschreven aan de uitbarsting van de coronapandemie”, stippen de onderzoekers aan.

Verwarring

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de douanelasten voor de Britse bedrijven dit jaar waarschijnlijk nog aanzienlijk zullen toenemen. “Naarmate de economie zich van de coronacrisis herstelt, zullen ook de handelsvolumes wellicht een verdere stijging laten optekenen”, stippen de onderzoekers nog aan. “Bovendien zullen ook de oorsprongsregels nog strikter worden.”

Uit de cijfers blijkt dat alleen al de voorbije vijf maanden, naarmate de economische beperkingen werden afgebouwd, een verdere stijging van de betaalde invoerrechten moest worden opgetekend.” In die periode zou volgens het rapport meer dan 2,1 miljard pond zijn betaald.

Uit onderzoek van de British Chambers of Commerce blijkt dat 45 procent van de Britse bedrijven hebben gemeld moeilijkheden te ervaren om zich aan te passen aan veranderingen in de regels voor de aankoop en verkoop van goederen. Daarbij wordt vooral gewezen op verwarring rond de oorsprongsregels, douanerechten en btw-tarieven.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20