Britse autoproductie valt terug tot laagste niveau in vier decennia

In het Verenigd Koninkrijk hebben de autofabrieken tijdens de maand september gezamenlijk een vloot van 67.169 nieuwe wagens geproduceerd. Dat betekende een daling met 42 procent tegenover het productieniveau dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De Britse autoproductie moest hierdoor al de derde maand op rij een daling melden.

Opgemerkt wordt dat de Britse autoproductie tijdens de maand september hiermee is teruggezakt tot het laagste niveau in veertig jaar. Reden voor dit dieptepunt is het gebrek aan computerchips, die de wereldwijde autosector al lange tijd parten speelt.

Schaarste

“Een bevraging leerde dat meer dan 80 procent van de Britse autofabrieken de negatieve impact van het tekort aan computerchips hebben ervaren”, benadrukte Mike Hawes, topman van de sectororganisatie. “Daarbij werd van een aantal uiteenlopende factoren gewag gemaakt.”

“Onder meer werd erop gewezen dat de schaarste aan grondstoffen de kostprijs heeft opgevoerd, terwijl anderen met onderbrekingen in hun toeleveringsketen werden geconfronteerd.”

“Een aantal bedrijven hebben maatregelen moeten nemen om die negatieve impact op te vangen. Verscheidene fabrieken hebben de productie tijdelijk onderbroken. Elders diende tot afvloeiingen te worden overgegaan.”

Begroting

Mike Hawes merkt tevergeefs op een initiatief van de Britse overheid te hebben gewacht om te problemen te helpen aanpakken. “Ook de nieuwe begroting die Brits minister van Financiën Rishi Sunak zopas naar voor heeft gebracht, had meer aandacht voor de problematiek in de autosector kunnen tonen”, benadrukt hij.

“De regering had die opportuniteit kunnen grijpen om steun op korte termijn te voorzien, rekening houdend met de leveringsproblemen die door de impact van de coronapandemie werden gecreëerd en de toenemende druk van de oplopende energiefacturen.”

Bij de motorenbouw was er tijdens de maand september sprake van 138.059 exemplaren. Dat betekende een daling met 36,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Over de eerste negen maanden van dit jaar was er sprake van een daling met 2,8 procent tot bijna 1,28 miljoen exemplaren. Daarvan was nog 58,3 procent bestemd voor de uitvoer, tegenover 61,2 procent de eerste drie kwartalen vorig jaar.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20