Britse autobouw heeft een horrorjaar achter de rug

De Britse autosector heeft een horrorjaar achter de rug. De verkopen zijn teruggevallen tot het laagste niveau sinds het midden van de jaren vijftig van de voorbije eeuw. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De problemen worden toegeschreven aan de sluiting van twee fabrieken, het wereldwijde tekort aan halfgeleiders en de effecten van de COVID-lockdowns in China. Bovendien lijkt er ook niet onmiddellijk beterschap aan de horizon merkbaar. 

Waarom is dit belangrijk?

In het Verenigd Koninkrijk werden het voorbije jaar 775.014 nieuwe personenwagens gefabriceerd. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop is daarmee teruggevallen tot het laagste niveau in 66 jaar. Tegenover vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, is er zelfs sprake van een achteruitgang met 41 procent. Mike Hawes, topman van Society of Motor Manufacturers and Traders, merkt op dat de Britse autosector sinds de uitbraak van de coronapandemie al drie slechte jaren op rij heeft laten optekenen. Daarbij bleek bovendien elk jaar nog slechter dan het vorige.

Moeilijke periode: De Britse autosector heeft de voorbije periode een reeks tegenslagen te verwerken gekregen.

  • In eerste instantie was er twee jaar geleden de sluiting van de fabriek van Honda in Swindon, gevolgd door de aankondiging van BMW in oktober dat de productie van de elektrische Mini in Oxford dit jaar wordt stopgezet.
    • De fabriek zal nog wel voertuigen met een verbrandingsmotor produceren totdat die technologie aan het eind van dit decennium wordt verboden.
  • De jongste kl
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20