Brexit kost VK volgende 5 jaar 63.000 miljonairs

Door de scheiding met de Europese Unie zal Groot-Brittannië de volgende vijf jaar ongeveer 63.000 dollarmiljonairs verliezen. Tegelijkertijd zal deze demografie in de rest van de wereld met acht miljoen personen aangroeien.

Dat is één van de conclusies van het jaarlijkse Global Wealth Report van Crédit Suisse. Op dit ogenblik telt Groot-Brittannië nog ongeveer 2,19 miljoen dollarmiljonairs. Over vijf jaar zullen volgens het rapport nog slechts 2,13 miljoen partijen dat statuut kunnen opeisen. Groot-Brittannië is volgens het rapport de enige natie binnen de drieëntwintig grote economieën dat het volgende halve decennium zijn groep dollarmilljonairs zal zien krimpen. Het land zal daardoor uit de wereldwijde top drie verdwijnen. De volgende vijf jaar zal Groot-Brittannië door Duitsland, Frankrijk en China immers worden ingehaald en daardoor naar een zesde plaats terugvallen. De ranglijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Japan.

Kloof

“De brexit heeft ook een impact op de rijkdom van de individuele Britse burger,” betoogt Crédit Suisse. “Er moet bovendien worden gevreesd dat de vooruitzichten op langere termijn weinig hoop op beterschap tonen.” “Door de impact van de brexit op de financiële markten, gekoppeld aan het waardeverlies van het Britse pond, dreigt Groot-Brittannië de volgende vijf jaar – uitgedrukt in dollars – 0,9 procent van zijn rijkdom te verliezen,” aldus nog het rapport. “Dat moet in sterke mate moeten worden toegeschreven aan het Britse pond. Het volgende halve decennium moet wellicht met een waardeverlies van 4 procent rekening worden gehouden.”   Tijdens de eerste helft van dit jaar heeft het Britse pond 15 procent van zijn waarde ingeboet. Dat heeft het land volgens Crédit Suisse al 34.000 dollarmiljonairs gekost. Katy Chakrabortty, projectleider bij Oxfam, beklemtoont dat in Groot-Brittannië de 1 procent rijkste bevolkingsgroep zijn aandeel in de nationale rijkdom nog verder tot bijna 25 procent heeft opgevoerd. De armste helft van de Britse bevolking bezit daarentegen gezamenlijk minder dan 5 procent van alle activa van het land. “Deze kloof is bijzonder schrijnend wanneer men weet dat in Groot-Brittannië dagelijks miljoenen mensen moeten worstelen om de dag rond te komen,” aldus Chakrabortty. In totaal telt de wereld volgens het rapport 36 miljoen dollarmiljonairs. Dat betekent een aangroei met 2,3 miljoen personen tegenover vorig jaar. Die aangroei werd vooral gedragen door de kapitaalmarkten en immobiliën. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20