“Brexit is een traag sluipend gif voor ondernemers”

Voor de derde maand op rij daalt de Britse activiteit in de privésector. De Britten zetten zo hun slechtste reeks neer in meer dan 10 jaar. Dat is volgens het onderzoeksbureau Markit een gevolg van de onzekerheid rond brexit

Op de Franse zakenzender BFMBusiness heeft Ross McInnes, de voorzitter van de raad van bestuur van de Franse multinational Safran, de brexit “een traag sluipend gif van onzekerheid voor ondernemers” genoemd.

Safran is een multinationale groep actief in de luchtvaart, ruimtevaart en defensie en beheert 14 sites in Groot-Brittannië. Het heeft er meer dan 4.000 werknemers. McInnes is een Fransman van Australische afkomst en kreeg van president Macron de opdracht Frankrijk in het kader van de brexit te promoten bij Britse bedrijven.

Volgens McInnes weegt de twijfel om de brexit steeds zwaarder op de bedrijfswereld en op de Britse economie.

Onzekerheid zal ook in transitieperiode gewoon voortduren

“Zelfs als er een akkoord komt, neemt dat de onzekerheid niet weg”, zei McInnes. “Want dan volgt een transitieperiode die duurt tot 31 december 2020. Dat is de periode waarin de EU en het VK een vrijhandelsakkoord moeten onderhandelen. Wat daarvan de voorwaarden zullen zijn, weet vandaag niemand. Dus de onzekerheid duurt gewoon voort.”

McInnes verwacht ook een exodus van bedrijven die zich in het VK hadden geïnstalleerd “omdat men er links rijdt en Engels spreekt”. Die hebben nog weinig te zoeken in een land dat geen lid meer is van de EU en dat andere regels hanteert inzake immigratie en waar de mobiliteit wijzigt als gevolg van die immigratie.

Wat betreft het nog te onderhandelen vrijhandelsakkoord hoopt McInnes dat douanebarrières kunnen worden vermeden. Ook zullen de sociale- en milieuregels moeten aansluiten op die van de EU “om te voorkomen dat we een buurland krijgen waar gans andere regels gelden dan bij ons, vooral op vlak van milieu.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20