Brexit is een totale ramp voor Britse bierbrouwers

Ook vele Britse bierbrouwers dreigen door de brexit in de problemen te zullen komen. Dat zegt bierexpert Jonny Garrett in een column voor de nieuwssite Goodbeerhunting.com. Hij wijst daarbij naar de negatieve impact van het zwakkere Britse pond en de introductie van nieuwe tarieven voor import en export. Maar ook zullen de brouwers volgens Garrett rekening moeten houden met hogere kosten voor ingrediënten, congestieproblemen aan de grenzen.

Garrett voegt eraan toe dat de problemen nog worden verergerd door de aanhoudende onzekerheid rond de brexit, waardoor de brouwers geen gerichte plannen kunnen maken om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

Vrijhandel

“Momenteel heeft Groot-Brittannië een vrijhandelsovereenkomst met de rest van de Europese Unie,” verduidelijkt Garrett. “Daardoor is het vrije verkeer van goederen gegarandeerd. Maar de Britse brouwers weten niet welke situatie ze bij een harde brexit zullen moeten verwachten.”

Darron Anley, topman van de Britse brouwer Siren Craft Brew, getuigt dat zelfs de douane geen enkele verduidelijking kan geven. Ook Phil Brown, analist bij consulent PricewaterhouseCoopers (PwC), erkent zich zorgen te maken dat weinig brouwers op de mogelijkheid van een harde brexit zijn voorbereid.

“Onder meer oponthoud met transport aan de landsgrenzen kan grote problemen opleveren,” verduidelijkt Brown. “Hierdoor zouden brouwers in problemen kunnen komen met de tijdige levering van buitenlandse orders. Maar ook administratieve beslommeringen kunnen operationele of financiële implicaties hebben. Voor bedrijven met een beperkte financiële reserve kunnen dergelijke problemen fataal zijn.”

“Wat ook de uitkomst van de volgende maanden is, men moet beseffen dat de meeste Britse brouwerijen al aanzienlijke schade hebben geleden,” zegt Garett nog. “De dramatische daling van de waarde van het pond sinds het brexit-referendum heeft de kostprijs van geïmporteerde goederen sterk doen stijgen.”

“Anley wijst er onder meer op dat de import van hop gevoelig duurder is gemaakt. Daarnaast moet ook meer betaald worden voor kartonnen verpakkingen en de inkt voor de etiketten. Aanvankelijk was gehoopt dat de brexit de export zou doen toenemen, maar al die potentiële baten zijn door de problemen en bijkomende kosten al weggevaagd.”

Expats

Anly benadrukt dat de brexit een impact op nagenoeg alle activiteiten van de bedrijven – van productie tot administratie – zal hebben. “Maar bovendien is er de menselijke onzekerheid,” voert hij aan. Hij merkt daarbij op dat Siren Craft Brew in het verleden brouwmeesters uit de Verenigde Staten heeft aangetrokken.

Vandaag blijkt het volgens Anly nagenoeg onmogelijk om nog interesse vanuit het Europese continent te krijgen. Maar ook de status van de huidige expats bij Siren Craft blijft onduidelijk. Er is immers geen enkele zekerheid dat zij ook na een brexit in dienst zullen kunnen blijven.

Jonny Garrett waarschuwt dat vooral kleinere brouwers met een sterkere afhankelijkheid van de uitvoer naar andere lidstaten van de Europese Unie in problemen kunnen komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20