Brexit heeft opmerkelijke impact op bierverbruik in Spanje

In Spanje heeft de bierverkoop de voorbije periode een sterke terugval gekend. Dat is volgens waarnemers vooral toe te schrijven aan de problemen rond de brexit. Die heeft immers de interesse van de Britse toeristen in Spanje gevoelig doen afnemen. Dat zegt Jeannette Neumann, correspondent van het persbureau Bloomberg in Madrid. De onzekerheid rond de brexit heeft de waarde van het Britse pond ondermijnd. Dat heeft de Britse reizigers nog prijsgevoeliger geraakt. Een toenemend aantal Britse toeristen kiest daarom voor goedkopere strandbestemmingen in Turkije, Egypte en Tunesië.

“De Spaanse bierconsumptie is rechtstreeks met het toerisme verbonden,” zegt Jacobo Olalla, directeur van de Spaanse brouwersvereniging Cerveceros de Espana. “Het verbruik van de buitenlandse toeristen vertegenwoordigt ongeveer 25 procent van de totale Spaanse bierverkoop.”

“Gebeurtenissen in het land van herkomst van deze bezoekers kan dan ook een grote impact hebben op de Spaanse bierconsumptie. Dat geldt zeker voor de Britse toeristen, die voor het Spaanse toerisme van groot belang zijn. Voor de Britse bevolking is Spanje immers de belangrijkste toeristische bestemming. Bij een harde brexit dreigt dan ook nog een zwaarder verlies.”

Pond

Vorig jaar ontving Spanje ongeveer 18,5 miljoen Britse toeristen. “Dat maakt hun aanwezigheid niet alleen belangrijk voor de verkoop van voeding en drank, maar voor de hele toeristenindustrie, die zelf bijna 12 procent van de Spaanse economie vertegenwoordigt,” zegt Jeannette Neumann.

“Sinds het brexit-referendum drie jaar geleden heeft het Britse pond ongeveer 16 procent van zijn waarde tegenover de euro verloren. De koers van de Britse valuta heeft deze maand het laagste niveau in bijna tien jaar later optekenen. In juni ontving Spanje nog 2,1 miljoen Britse toeristen. Dat was een daling met 5,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de zwakste start van het zomerseizoen in vier jaar tijd.”

“Algemeen is het toerisme in Spanje nog altijd een groeisector,” betoogt Neumann. “Maar dat tempo is wel vertraagd sinds de dubbelcijferige groei van drie en twee jaar geleden. De Spaanse biersector meldt een gelijkaardige vertraging. Dat hebben volgens Olalla al verscheidene hotels en pubs benadrukt. Ook de Spaanse brouwer Mahou-San Miguel Group zag zijn omzet terugvallen. Die trend was vooral merkbaar op de Balearen en de Canarische Eilanden.”

“De problemen zijn echter niet uitsluitend de schuld van Groot-Brittannië en het zwakke Britse pond,” zegt Neumann. “Er is ook de ineenstorting van de Duitse budgetvlieger Germania geweest. Daardoor zijn er minder vluchten naar de Canarische Eilanden beschikbaar. Daarnaast kampt het land ook met de goedkopere concurrentie in andere delen van het mediterrane bekken.”

Terreur

Vele Britse toeristen reizen naar resorts die ze met een touroperator kunnen boeken. De locatie maakt voor velen weinig verschil. De beslissende factoren zijn prijs en veiligheid. Aan de Spaanse Costa del Sol kost een kamer in een driesterrenhotel 87 euro per nacht. Dat is het dubbele van de prijzen in het Turkse Antalya. Voeg daaraan nog het zwakkere pond toe en dat Britse reizigers wordt nog prijsgevoeliger.

Na de golf van dodelijke terreuraanslagen in Tunesië, Turkije en Egypte kenden de Spaanse toeristische bestemmingen een sterke groei. “Hoewel de onrust niet helemaal weg is, lijkt de vrees voor terreur wel grotendeels verdwenen,” benadrukt Neumann. “Uit een rapport van GfK Travel Insights blijkt dat de Britse boekingen voor Spaanse bestemmingen dit jaar met ongeveer 3 procent zijn gedaald.”

“In Turkije en Noord-Afrika is er daarentegen sprake van een stijging met bijna 40 procent. Ook de Britse touroperator Thomas Cook zei eerder dit jaar dat de zwakte van het pond ten opzichte van de euro wellicht de belangrijkste reden was waarom vakantiegangers verdere bestemmingen zouden overwegen.

Niet iedereen vreest dat een brexit de interesse van de Britse toeristen in Spanje op termijn zal doen dalen. “De visum-problematiek en grotere administratieve geplogenheden zullen de Britse toerist niet weghouden,” zegt Mark Buchanan, topman van de organisatie The Spain Event, die in Spanje vrijgezellenfeesten organiseert. “Wel de impact van de brexit op de waarde van het pond en de lagere economische vooruitzichten voor Groot-Brittannië zijn van belang.”

Meer