Breekt er binnenkort een nieuw conflict uit op het Koreaanse schiereiland?

Het lijkt erop dat het sluimerende conflict tussen Noord- en Zuid-Korea terug oplaait. Pyongyang blijft maar ballistische raketten afvuren, tot ongenoegen van de zuiderburen, en van Japan. Ondertussen stuurde de communistische dictatuur ook 180 gevechtsvliegtuigen de lucht in, die werden onderschept door Zuid-Koreaanse F-35’s.

Waarom is dit belangrijk?

Tussen 1950 en 1953 vond de Koreaanse oorlog plaats, waarbij het communistische noorden, gesteund door China en de Sovjet-Unie, het opnam tegen de democratische zuiderbuur, geholpen door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Na de oorlog werd het Koreaanse schiereiland in tweeën gesplitst, met in het midden, op de 38e parallel noord, een gedemilitariseerde zone (DMZ). Het conflict is echter nooit volledig beslecht, en af en toe weerklinkt gespierde oorlogstaal vanuit het noorden.

De feiten: De afgelopen weken voerde Noord-Korea zijn rakettesten serieus op. Dat die projectielen het Zuid-Koreaanse of Japanse luchtruim doorkruisen, of neervallen in de maritieme gebieden van die landen, lijkt Kim Jong-Un niet te deren.

  • De spanningen op het schiereiland begonnen maandag, toen Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten militaire oefeningen organiseerde. Daarbij trainden duizenden soldaten en honderden vliegtuigen, iets wat in het noorden met argusogen werd gevolgd.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20