Brandstoftoerisme is aan opmars bezig in Oost-Europa: controles worden verscherpt

De stijgende brandstofprijzen hebben sommige landen ertoe aangezet om maatregelen te nemen om die prijzen ietwat op een normaal niveau te houden. Dat zorgt ervoor dat inwoners van de buurlanden de landgrenzen oversteken om goedkoper brandstof te kopen.

Polen is één van de landen die maatregelen heeft genomen om de stijgende brandstofprijzen in de mate van het mogelijke een halt toe te roepen. Zo heeft de Poolse regering de accijnzen tijdelijk verlaagd naar 0 procent en geldt er een btw-vrijstelling voor brandstof. Daardoor zijn de brandstofprijzen er veel lager dan in de buurlanden. Het komt dan ook als geen verrassing dat mensen massaal naar Polen trekken om hun wagen vol te tanken.

Euractiv spreekt van brandstoftoerisme in Oost-Europa. Benzine en diesel zijn in Polen ongeveer 25 en 35 eurocent goedkoper dan in Slowakije. Bestuurders kunnen op die manier 20 euro besparen per 50 liter. Ze proberen dan ook op allerhande manieren wat extra brandstof mee te nemen naar huis.

Tekort

Door de toenemende vraag die daardoor is ontstaan kwamen verschillende tankstations zonder benzine en diesel te zitten. Sommigen moesten zelfs enkele uren sluiten. Naast de Slowaken trokken ook veel Duitsers en Tsjechen de grens over.

De Poolse autoriteiten nemen nu extra maatregelen om het brandstoftoerisme een halt toe te roepen. De Inspectie voor het wegvervoer heeft alvast aangekondigd dat er controles komen. “Onze patrouille zal controleren of er grote hoeveelheden brandstof in auto’s worden vervoerd, zeker in extra brandstoftanks, aan de grens met Slowakije in Chyżne. Dit kan gevaarlijk zijn”, klonk het.

Vier jerrycans van 60 liter

De Poolse wet bepaalt dat een auto die de grens oversteekt, niet meer dan vier jerrycans van 60 liter brandstof buiten de brandstoftank aan boord mag hebben, op voorwaarde dat de jerrycans aan de Europese normen voldoen. Zolang de buitenlandse bestuurders zich aan deze regels houden, zijn er geen problemen.

Hongarije bevindt zich sinds half november in dezelfde situatie als Polen. De regering heeft er de brandstofprijzen tijdelijk bevroren. Voor een liter benzine (95) betaal je in Hongarije 1,34 euro.

(ns, am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20