Brandpunt internationale luchtvaart is duidelijk naar Azië verschoven

De verbinding tussen Kuala Lumpur in Maleisië en Singapore is in de internationale luchtvaart voor passagiers de drukste route van de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Official Airline Guide (OAG), gebaseerd op een analyse van het vliegtuigverkeer tussen maart vorig jaar en februari dit jaar. Berekend werd dat tijdens die periode tussen beide bestemmingen in totaal 30.537 vluchten werden geteld, waarbij in totaal meer dan vier miljoen passagiers werden vervoerd.

De vluchten werden uitgevoerd door de maatschappijen Air Asia, Malaysia Airlines, SilkAir, Jetstar, Singapore Airlines, Malindo Airways and Scoot.

Dominantie

De top vijf van de drukste routes situeren zich zonder uitzondering in Azië. Op de tweede plaats staat immers de verbinding Hongkong-Taipei, gevolgd door Hongkong-Shanghai Pudong en Jakarta-Kuala Lumpur. In de top tien kunnen niet minder dan Aziatische routes worden teruggevonden. De top twintig telt veertien verbindingen tussen Aziatische bestemmingen.

“Dat fenomeen kan worden toegeschreven aan de sterke groei van de luchtvaart in de regio Asia-Pacific en een zware concurrentie tussen de vliegtuigmaatschappijen,” verklaart Mayur Patel, verkoopsdirecteur Azië bij de Official Airline Guide, de Aziatische dominantie.

Op de twintig drukste routes worden gemiddeld vijfendertig vluchten per dag geregistreerd. Bij Kuala Lumpur-Singapore loopt dat echter op tot vierentachtig operaties per dag. De populairste verbinding buiten Azië is de route tussen New York LaGuardia en Toronto Pearson, die met 16.956 vluchten op een achtste plaats eindigt.

De enige andere verbinding die binnen de top tien niet in het Verre-Oosten is gesitueerd, is de route tussen Dubai en Koeweit, die jaarlijks een trafiek van 15.332 vluchten laat optekenen.

De transatlantische verbinding tussen JFK Airport in New York en Heathrow in Londen wordt met 13.888 vluchten op een zestiende plaats gerangschikt. De verbinding tussen Schiphol in Amsterdam en Londen Heathrow eindigt met 13.170 vluchten op een negentiende plaats.

Opmerkelijk is nog dat Hongkong bij vijf van de twintig drukste luchtvaartroutes in de wereld is betrokken, met verbindingen naar Taipei, Shanghai, Seoul, Singapore en Peking.

Binnenlandse vluchten werden niet in de statistieken opgenomen. In dat geval zouden landen zoals de Verenigde Staten, China en ook Australië op een meer prominente manier naar voor zijn gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20