Bpost-topman moet zich verantwoorden in de Kamer

Jean-Paul Van Avermaet wordt op 6 oktober naar de Kamer gesommeerd om een woordje uitleg te geven. De topman van Bpost wordt verdacht van kartelvorming en verboden marktafspraken in zijn vorige functie als CEO van bewakingsfirma G4S.

Van Avermaet was donderdag het onderwerp van enkele vragen in de plenaire vergadering van de Kamer. Eerder deze week raakte bekend dat Henri de Romrée, de topman van de Amerikaanse Bpost-dochter Radial, vertrekt bij Bpost, omdat hij de samenwerking met zijn CEO niet langer ziet zitten. De Romrée had in toenemende ­mate problemen met de manier waarop Van Aver­maet het overheidsbedrijf leidt. 

‘Niet vooruitlopen’

Sinds enkele weken loopt er ook in de Verenigde Staten een onderzoek naar prijsafspraken in de bewakingssector, waarbij Van Avermaet in het vizier loopt. Sommige inbreuken zijn strafrechtelijk vervolgbaar. Het ­onderzoek heeft voor de CEO en diens bedrijf de meest verregaande gevolgen. Van Avermaet kan niet meer naar de Verenigde Staten reizen, omdat hij riskeert opgepakt te worden voor verhoor door de FBI.

Omdat verschillende Kamerleden zich vragen stelden over de situatie, kwam minister van Post Philippe De Backer (Open Vld) toelichting geven. ‘De raad van bestuur is van mening dat men niet mag vooruitlopen op de uitkomst van de procedures van zowel de Belgische Mededingingsautoriteit als van het Amerikaanse Department of Justice’, stelde hij.

Ontslagvergoeding

Wel heeft de raad van bestuur verplicht dat Van Avermaet zich strikt aan de transparantieverplichting moet houden. Als er evolutie komt in het Amerikaanse onderzoek, is hij verplicht om de raad van bestuur binnen de 24 uur schriftelijk op de hoogte te brengen. Doet hij dat niet, dan is dat een ernstige fout die tot een ontslag zonder vertrekvergoeding kan leiden.

Ook, en dat is crucialer, moet Van Avermaet bevestigen dat hij in de mogelijkheid is om naar de dochteronderneming van Bpost te reizen, voor zover de coronacrisis dat toelaat. ‘De CEO moet in staat zijn om het bedrijf te leiden en er mag geen enkele belemmering zijn om zijn functie uit te oefenen, ook ten opzichte van de lokale teams’, zei De Backer nog, citerend uit een brief van de raad van bestuur.

Het is een problematische passage, omdat advocaten het er volgens de krant De Standaard over eens zijn dat Van Avermaet niet vrij kan reizen. Als de Amerikaanse autoriteiten de Bpost-topman bijvoorbeeld in verdenking stellen, komt hij in nauwe schoentjes. De minister wees er nog op dat het de raad van bestuur is die de CEO benoemt of ontslaat, en niet hijzelf.

Meer