Boris Johnson: “Betere brexitdeal of geen 44 miljard euro voor de EU”

Boris Johnson, één van de favorieten om voormalig Brits premier Theresa May op te volgen, heeft gezegd de 39 miljard pond (zo’n 44 miljard euro) die het Verenigd Koninkrijk aan de EU verschuldigd is, niet te zullen betalen zolang de Britten geen betere brexitdeal krijgen.

“Ik heb het altijd raar gevonden dat we de cheque al moeten uitschrijven voor er een deal is.” Dat zegt de excentrieke Johnson in een interview met de Sunday Times.

In dat eerste grote interview naar aanleiding van de strijd om de opvolging van Theresa May, doet Boris Johnson een aantal opvallende uitspraken.

“Een uitstekend smeermiddel”

Johnson, die als een van de grote favorieten wordt gezien om May op te volgen, stelde zo dat hij de 39 miljard pond (zo’n 44 miljard euro) die het Verenigd Koninkrijk aan de EU moet betalen in te houden, zolang de EU niet met betere voorwaarden komt voor de brexit. “Onze vrienden en partners moeten begrijpen dat het geld hier zal blijven tot er grotere duidelijkheid is over de toekomst.”

Johnson zei het altijd al “heel raar” te hebben gevonden “de volledige cheque te moeten uitschrijven nog voor er een sluitende deal is”. Geld, zo stelde hij, is “een uitstekend smeermiddel” om tot een goede deal te komen.

De zogenaamde ‘brexitrekening’ niet betalen, was maar een van de mogelijke maatregelen die hij zou nemen om een no-deal brexit te voorkomen. Zo gaf hij ook aan, als hij verkozen werd, de backstop te schrappen en er maar verder over te willen onderhandelen als de EU bereid was om verder te praten. Die backstop, die moet garanderen dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijft, wordt als een van dé grote struikelpunten gezien in de brexitonderhandelingen.

Corbyn en Farage, twee monsters uit de Griekse mythologie

Johnson noemde zichzelf in het interview ook de enige die de brexitpartij van Nigel Farage en het Labour van Jeremy Corbyn zou kunnen verslaan. Hij vergeleek zijn twee opponenten daarbij zelfs met monsters uit de Griekse mythologie.

“Ik geloof echt dat ik de enige ben die dit land tussen de Scylla en de Charybdis (twee monsters die onder andere worden aangehaald in De Odyssee van Homerus, red.) van Jeremy Corbyn en Nigel Farage kan leiden en richting kalmer water.” ‘Between Scylla en Charybdis‘ is ook een Engels gezegde. Dat betekent zo veel als moeten kiezen tussen twee even slechte dingen.

Groot-Brittannië naar dat kalmere water leiden, kan volgens Johnson enkel door ervoor te zorgen dat er eind oktober daadwerkelijk een brexit zal zijn en door een conservatief Tory-beleid te voeren.

Johnson in poleposition

De nominaties voor het kiezen van een opvolger voor Theresa May vinden komende maandag plaats. Iedere kandidaat moet gesteund worden door minstens acht parlementariërs. De eerste stemmingen vinden dan donderdag plaats.

Eerst moeten de parlementariërs twee kandidaten selecteren. Daarna mogen de ongeveer 120.000 leden kiezen wie de nieuwe leider van de Conservatieve Partij, en dus ook de nieuwe premier, zal worden. Johnson lijkt daarbij in poleposition te liggen. Volgens een opiniepeiling zou hij maar liefst 43 procent halen en dus de absolute favoriet zijn. Zijn dichtste achtervolger is Michael Gove, met amper 12 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20