‘Boris de bouwer’ wil Groot-Brittannië met grote infrastructuurwerken uit de crisis helpen

Boris Johnson heeft de ‘meest radicale veranderingen in ruimtelijke ordening beloofd sinds de Tweede Wereldoorlog’ om zijn land uit de coronacrisis te leiden. De plannen zijn vooral concrete uitwerkingen van verkiezingsbeloftes die al voor de pandemie gedaan werden.

De Britse premier spreekt al langer over een ‘bouwrevolutie’ zodat Groot-Brittannië zich uit de recessie kan bouwen. Verwacht werd dat hij zijn plannen om de economie te herstellen na de pandemie, uit de doeken ging doen tijdens een grote speech vanmorgen in de stad Dudley.

‘Een aanpak zoals Roosevelt’

Maar de poging van de minister om vooruit te kijken naar een leven na de coronacrisis werd overschaduwd door een nieuwe lockdown in de stad Leicester, slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van de plaats waar hij zou speechen.

In de aanloop naar zijn grote speech van vandaag sprak Johnson over een ‘aanpak zoals Franklin D. Roosevelt in de jaren 30’, verwijzend naar de reeks hervormingen en overheidsprogramma’s die de Amerikaanse regering tijdens de jaren 30 invoerde om de Grote Depressie te boven te komen.

Tijdens zijn speech kondigde een reeks hervormingen in de ruimtelijke ordening aan, die een golf van infrastructuurwerken teweeg moeten brengen. De premier gaf echter niet veel details. Hij benadrukte voornamelijk dat Groot-Brittannië zich uit de crisis zou ‘bouwen, bouwen, bouwen’.

Bestaande plannen

Enkele uren na de speech gaf hij meer details in een persbericht. Daarin kondigde hij een programma aan om betaalbare woningen te bouwen gedurende 8 jaar, ter waarde van 12 miljard Britse pond (13,1 miljard euro).

Ook zou hij ‘totale flexibiliteit’ geven om gebouwen van bestemming te veranderen, bijvoorbeeld van winkelpand naar woning. Tegen september zouden aannemers geen ingewikkelde bouwaanvraag meer hoeven in te dienen om leegstaande gebouwen te verbouwen en er woningen van te maken, aldus het persbericht. Verder beloofde Johnson om een versnelling hoger te schakelen bij grote infrastructuurprojecten in het hele land.

Aan de Britse zakenkrant The Financial Times bevestigde het Britse ministerie van Financiën dat de plannen vooral een uitwerking zijn van de begroting die werd vastgelegd voor de coronacrisis.

Johnson had namelijk na zijn verkiezingsoverwinning afgelopen december al beloofd om veel te investeren in hospitalen, spoorwegen en breedbandverbindingen. Zo wil hij de kiezers uit de arbeidersklasse in Noord-Engeland belonen met wiens steun hij een overtuigend verkiezingsresultaat neerzette.

Meer