Bordeaux en Napa hebben tot nu toe klimaatverandering kunnen counteren. Maar nieuwe studie voorspelt kentering

Uit een nieuwe studie blijkt dat klimaatgegevens een significante stijging van de gemiddelde groeiseizoentemperaturen in zowel Napa als Bordeaux laten zien, vooral sinds de jaren tachtig. Tot dusver hebben die warmere omstandigheden over het algemeen bijgedragen aan een betere gemiddelde wijnkwaliteit. Maar volgens de auteurs, wetenschappers aan het ISVV Institut des Sciences de la Vigne et du Vin in Bordeaux en collega’s van hen aan de UC Davis, staat er een kentering te gebeuren.

In Napa en Bordeaux heeft de wijnbouw zich tot nu toe met succes aangepast aan een drastisch veranderend klimaat, maar er is volgens de auteurs aanleiding tot bezorgdheid dat we een omslagpunt naderen. Dat valt blijkbaar al te zien aan de kleur van de wijn. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hogere temperaturen het suikergehalte van druiven kunnen verhogen en de anthocyaninen kunnen verlagen. Anthocyanines zijn de moleculen die rode wijn zijn kleur geven. Na analyse van monsters van vijf jaargangen Cabernet Sauvignon ontdekten de auteurs dat het kleurverlies begon nadat een bepaald suikerniveau was bereikt.

Professor Gregory Gambetta, van ISVV in Bordeaux en coauteur van de Oeno One-studie, zegt dat een belangrijk probleem het tempo van verandering is. “Een ding dat ik schokkend vind, is dat de temperatuurverandering (sinds de jaren tachtig, red.) niet geleidelijk is geweest”, zegt Gambetta. “We geloven altijd dat het geleidelijk zal gaan en dat er tijd zal zijn om ons aan te passen. Maar hoe snel kunnen telers veranderen als de temperatuur over nog eens 10 jaar even hard of zelfs harder stijgt?”

Andere druiven = economische omwenteling

Hoewel er nog geen aanwijzing is dat wijnmakers de kenmerkende druivenrassen hebben verlaten, hebben de appellations Bordeaux AOC en Supérieur alvast goedkeuring gekregen voor experimenteel gebruik van zes nieuwe variëteiten, waaronder Touriga Nacional. Gambetta zegt dat het vergroten van de diversiteit in elk systeem altijd beter is, maar dat bestaande cultivars behoorlijk aanpasbaar zijn. De studie citeert ook de economische omwenteling die waarschijnlijk zou volgen op een grootschalige omschakeling van druivenrassen in een gevestigd wijngebied.

Ondanks de focus van het Oeno One-onderzoek op kwaliteitsindicatoren voor druiven, blijkt uit de studie ook dat de kwantiteit van de productie een groot probleem is. Wetenschappers hebben klimaatverandering in verband gebracht met vaker voorkomend extreem weer, zoals hagelbuien, vorst of droogte, waarbij droogte ook als een bijzondere risicofactor voor natuurbranden wordt beschouwd, iets waar ze in Napa al hebben mee moeten afrekenen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20