Bonzen Club Brugge schrapten in alle stilte ‘lock-up’ belofte om niet te verkopen

Toen Bart Verhaeghe eind 2012 de macht greep bij Club Brugge, beloofde hij tot eind 2022 zijn aandelen bij te houden. Die niet-verkoopclausule werd in november 2019 geruisloos geschrapt. Dat blijkt uit een reconstructie door Business AM.

In het najaar van 2012 stond de historische vzw achter Club Brugge, met prominente leden als wijlen Jean-Luc Dehaene en Marc Coucke, de macht af aan de groep investeerders die ondernemer Bart Verhaeghe achter zich schaarde.

10 jaar

Een van de issues bij die overgang van traditionele vzw naar moderne nv was de bescherming van de eigenheid van Club Brugge. Niemand wou dat de West-Vlaamse volksclub kater in handen van een buitenlandse miljardair zou vallen. Daarom werd een ‘lock-up’ van 10 jaar afgesproken: de overnemers van de club, waaronder voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert, mochten hun aandelen in de club niet verkopen tot einde 2022.

Het verbod om aandelen te verkopen tot eind 2022 werd zelfs in de statuten van de nv gebeiteld.

Maar uit de statutenwijzigingen van november 2019 blijkt dat de lock-up in alle stilte geschrapt werd uit het bewuste artikel 9. Werden de grondvesten van de zopas aangekondigde beursgang toen al gelegd? ‘Nee, dat was een puur administratief-juridische kwestie door gewijzigde wetgeving. En trouwens, wat maakt een jaar verschil nu uit?’, beweert een insider. Het gaat overigens om ruim anderhalf jaar verschil.

Verzilveren

Het viel waarnemers al op dat Club Brugge bij de beursgang geen nieuwe aandelen uitgeeft, maar alleen bestaande aandelen te koop gaat stellen. De huidige aandeelhouders gaan dus hun belang deels of volledig verzilveren. Met een lock-up clausule was dat moeilijker geweest. Al lijkt vandaag iedereen die oude belofte al vergeten te zijn.

Lees ook: Straks miljoenen cashen: Verhaeghe en Mannaert doen gouden deal bij beursgang Club Brugge

De oude vzw, die intussen een nieuw leven leidt als Club Brugge Foundation, werd in dezelfde periode, november 2019, helemaal uitgekleed. Ze was nog een kleine aandeelhouder van de nv Club Brugge. Dat aandelenpakket werd voor een prikje ingekocht door die nv en daarna meteen vernietigd.

Sindsdien is het aandeelhouderschap als volgt:

Bart Verhaeghe 69,88%

Vincent Mannaert 17,47%

Peter Vanhecke 3,64%

Jan Boone 3,33%

Tieltse ondernemers 2,32%

Frank Bamelis 1,67%

Dirk Van Tornhaut 1,67%

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20