’50 miljoen euro boete voor ‘fake news”

Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie, wil boetes tot 50 miljoen euro kunnen geven aan sociale netwerksites die niet snel genoeg ‘fake news’ en haatberichten van hun sites halen. Dat meldt de Associated Press.

Maas wil ook dat sociale netwerksites één persoon binnen het bedrijf aanduiden die verantwoordelijk wordt gemaakt voor alle klachten. Ook die persoon kan zich aan een boete van 5 miljoen euro verwachten als zijn bedrijf zich niet aan de vastgelegde verplichtingen houdt.

Maas zal deze voorstellen in een wetsvoorstel gieten dat later door het Duitse parlement moet worden goedgekeurd.

‘Fake news’ bestrijden op Europees vlak

Nog volgens Maas zullen er uiteindelijk maatregelen op Europees vlak moeten worden genomen wil men ‘nepnieuws’ en haatproza op een efficiënte manier bestrijden.

Uit onderzoek blijkt volgens Maas dat Twitter amper 1% van de berichten verwijdert die door gebruikers wordt ge-‘flagged’. Dat zijn berichten waar anderen aanstoot aan nemen of die als ‘nepnieuws’ kunnen worden beschouwd. Facebook verwijdert 39% van die berichten.

Ministerie van Waarheid

Mathias Döpfner, de CEO van het Duitse uitgeversconcern Axel Springer, had vorige week nog gezegd dat de plannen van de Duitse regering om een speciale eenheid op te richten, die desinformatie op internet wil bestrijden, zinloos zijn:

“Het laatste wat we nodig hebben is een soort ‘ministerie van waarheid’ dat gaat beslissen wat waar is en wat niet. Niemand heeft het recht dat te beslissen, de overheid nog minst van iedereen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20