Boerenbond wacht op buitenlanders: ‘Tekort aan minstens 15.000 seizoensarbeiders’

De Belgische land- en tuinbouwbedrijven komen momenteel 15.000 tot 20.000 seizoensarbeiders tekort, zegt de Boerenbond. De landbouworganisatie hoopt dat buitenlanders snel de oversteek maken, nu de grensproblemen van de baan zouden moeten zijn.

Theoretisch mochten de seizoensarbeiders, die vaak uit Oost-Europa komen, volgens Europese regels de verplaatsing naar België blijven maken tijdens de coronacrisis. Alleen bleek op het terrein dat er misverstanden waren en de politie mensen aan de grens al eens terugstuurde, zegt de Boerenbond.

‘We gaan hen niet meer terugsturen, als ze met de juiste documenten kunnen staven dat ze hier komen werken’, bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in Het Laatste Nieuws. Het gaat dan om een Covid-19-attest, dat de noodzakelijkheid van de verplaatsing aangeeft. Zo’n document verwijst niet naar een test op het virus.

De instructie aan grenscontroleurs en ambassades dat seizoensarbeiders welkom zijn, is broodnodig volgens de Boerenbond. De maanden mei en juni zijn de drukste maanden in de land- en tuinbouw. Woordvoerster Vanessa Saenen wijst erop dat de landbouw de voorbije weken op hulp kon rekenen van mensen die zonder werk waren gevallen. Nu moeten velen van hen hun oude job weer opnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20