“BNP Paribas snuffelt aan ABN Amro”: zijn bankenfusies terug van weggeweest?

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, heeft belangstelling in een overname van de Nederlandse bank ABN Amro. Die laatste is sinds de financiële crisis van 2008 in handen van de Nederlandse overheid.

BNP zou reeds gesproken hebben met de Nederlandse regering over een mogelijke overname. De Fransen zijn geïnteresseerd in ABN Amro’s retail- en bedrijfsactiviteiten, alsook de mogelijkheid om uit te breiden in Noord-Europa. Dat berichten zowel het persagentschap Bloomberg als de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad, op basis van ingewijden.

De Nederlandse regering neemt de belangstelling voorlopig niet serieus. De staat zou er de voorkeur aan kunnen geven verdere aandelen op de markt te verkopen, waardoor zij geld zou kunnen ophalen en toch zeggenschap zou behouden, opperde een van de bronnen.

Het nieuws zorgde er echter voor dat de koers van het aandeel ABN Amro op de Amsterdamse beurs 16 procent omhoogschoot, tot 11,55 euro. Het aandeel is dit jaar met ongeveer 10 procent gedaald, waardoor de bank een marktwaarde heeft van 10,9 miljard euro.

Politiek verzet

De Nederlandse staat is tijdens de financiële crisis tussenbeide gekomen om ABN Amro te redden, en heeft daarbij bijna 22 miljard euro uitgegeven. De overheid bracht de bank in 2015 naar de beurs en verkocht een deel van zijn belang, maar heeft nog steeds een meerderheid van de aandelen in handen. ABN Amro verwerd van een van de grootste banken ter wereld tot een op Nederland gerichte bank, vergelijkbaar met het eveneens genationaliseerde Belfius in België.

Eventuele plannen van de Franse bank om ABN Amro over te nemen zouden in Nederland op politiek verzet kunnen stuiten. Het turbulente huwelijk tussen Air France en KLM is voor onze noorderburen nog steeds een bron van ergernis: de Franse en Nederlandse overheden, evenals het management van de twee bedrijven, liggen vaak met elkaar overhoop sinds de fusie van hun respectieve nationale luchtvaartmaatschappijen in 2004.

De Nederlandse regering zou ook gevoelig kunnen zijn voor eventuele verhuizingen van hoofdkantoren op zijn gebied. Zeker nadat oliegigant Shell vorig jaar “Royal Dutch” uit zijn naam heeft laten vallen, zijn fiscale residentie naar het VK heeft overgebracht en zijn topmanagers van Den Haag naar Londen heeft overgeplaatst.

Toestemming van Belgische overheid

Ons land is met een belang van 7 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Als de Fransen voet aan wal willen krijgen bij onze noorderburen, zullen ze daar logischerwijs ook de toestemming van de Belgische overheid voor moeten krijgen.

(evb)

Meer