BMW snoeit in zijn investeringsplannen; bouw Hongaarse fabriek wordt uitgesteld

De Duitse autofabrikant BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 23,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst nam met bijna 5 procent toe tot 798 miljoen euro.

Die groei is echter in belangrijke mate in de hand gewerkt door een aantal eenmalige lasten – onder meer door een voorziening van 1,4 miljard euro in een Europees antitrustdossier – die de eerste drie maanden van vorig jaar moesten worden geboekt. De nettowinst van BMW viel van 588 miljoen euro naar 574 miljoen euro terug.

De autobouwer waarschuwt voor de impact van de coronacrisis, die dit jaar wellicht zwaar op de resultaten zal wegen.

China

BMW heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar in totaal 477.111 wagens verkocht. Dat betekende een daling met bijna 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autobouwer voelt daarbij de druk die op de wereldwijde autosector weegt.

Vooral in China is de vraag naar nieuwe wagens gevoelig gedaald. Die situatie is door de uitbraak van het coronapandemie nog verergerd. De coronacrisis zal zich volgens Oliver Zipse, voorzitter van BMW, tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nog sterker laten voelen. Ten vroegste tijdens het derde kwartaal mag volgens Zipse opnieuw een verbetering worden verwacht.

De Duitse autogroep heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de impact van de moeilijke marktomstandigheden te kunnen opvangen. Financieel directeur Nicolas Peter benadrukte daarbij dat het concern ook op zijn investeringsplannen zal besparen.

Debrecen

Het bedrijf voorziet voor dit jaar minder dan 4 miljard euro aan investeringen. Vorig jaar kon de autobouwer daarvoor over een budget van 5,7 miljard euro beschikken. Onder meer heeft de onderneming beslist de bouw van een nieuwe fabriek in Debrecen, in het oosten van Hongarije, uit te stellen.

Normaal moest die fabriek over drie jaar in gebruik worden genomen. BMW wou in Debrecen ongeveer 150.000 wagens per jaar bouwen. Het project wordt alvast met één jaar uitgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20