BMW lijdt eerste verlies in 10 jaar

De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 588 miljoen euro. Dat betekende een daling met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral gelinkt aan de autodivisie van het concern. Die afdeling moest immers een verlies van 310 miljoen euro noteren, tegenover een positief resultaat van 1,88 miljard euro het eerste kwartaal vorig jaar. Daarmee moest de autodivisie van BMW voor de eerste keer in een decennium een verlies melden.

Het bedrijf boekte daarbij wel een provisie van 1,4 miljard euro voor een mogelijke sanctie van de Europese Commissie voor inbreuken tegen de emissiewetgeving.

Kartelafspraken

BMW heeft eerder al gewaarschuwd over een mogelijke Europese boete. De Europese Commissie verdenkt het bedrijf er immers van met zijn sectorgenoten Volkswagen en Daimler kartelafspraken rond emissietechnologieën te hebben gemaakt. BMW zegt dat betichting met alle mogelijke juridische middelen te zullen bestrijden, maar het concern heeft een provisie voor eventuele boetes aangelegd.

Zonder de impact van de provisie zou de autodivisie een positief resultaat van 1,1 miljard euro hebben geboekt. Daarmee zou de winst met 42 procent zijn teruggevallen tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Naast de provisie, moest BMW in een aantal regio’s ook met prijsconcurrentie rekening houden. Verder waren er naar eigen zeggen ook belangrijke investeringen in nieuwe technologieën.

In totaal verkocht BMW tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 605.333 wagens. Dat was een stijging met 0,1 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarmee boekte de autoverkoop van het Duitse concern het beste eerste kwartaal uit zijn geschiedenis. Daarbij wijst het bedrijf vooral naar de joint-venture BMW Brilliance Automotive die het concern in China heeft opgezet.

Wanneer ook de verkoop van motorfietsen en de andere activiteiten van het concern worden meegerekend, boekte BMW tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar.

Elektrisch

Topman Harald Krüger wees er wel op dat tijdens de tweede jaarhelft opnieuw een verbetering kan worden verwacht. Het bedrijf kijkt immers uit naar de lancering van het suv-model X7 en de nieuwe generatie 3-Series. Krüger benadrukte daarbij dat de bestellingen voor de X7 alle verwachtingen overtreffen.

Waarnemers waarschuwen wel voor een mogelijke impact van de introductie van nieuwe tarieven in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. BMW bouwt in zijn Amerikaanse fabriek immers suv-modellen die naar China worden geëxporteerd.

“Die activiteiten zijn al door verhoogde tarieven geraakt,” erkende Nicolas Peter, financieel directeur van de Duitse constructeur. In het algemeen maakte Peter bovendien gewag van een uitdagende en volatiele omgeving. Hij verwees daarbij naar de nieuwe Europese emissie-regelgeving en de onrust rond de brexit.

Het elektrische model i3 kon echter wel positief nieuws melden. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar verkocht de i3 immers 9.227 exemplaren. Dat betekende een stijging met 16,2 procent.

Verder maakte BMW bekend dat de investeringen in onderzoek en ontwikkeling met 8,4 procent tot 1,4 miljard euro zijn gestegen. Die kosten vertegenwoordigden daarmee 6,2 procent van de totale omzet die het bedrijf boekte.

Meer
Mijn Volglijst

Minder nieuw krediet naar Amerikaanse consument in oktober

07/12/2021 20:18

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de kredietverlening aan Amerikaanse consumenten is in oktober gematigd tot 16,9 miljard dollar, van 27,8 miljard dollar een maand eerder. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Federal Reserve.

Economen rekenden vooraf op een toename van 25 miljard dollar voor oktober. 

Het groeitempo zakte daarmee van 7,7 procent in september tot 4,7 procent in oktober. Doorlopend krediet, zoals creditcardschulden, steeg met 8 procent, tegen 12 procent in sptember.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20