Kansen in “cryptowinter”: Bitcoinminingfirma Argo met 100 miljoen dollar gered van het faillissement door miljardair Novogratz

100 miljoen dollar. Zoveel heeft Galaxy Digital, het bedrijf van cryptobons Mike Novogratz, ervoor over om het faillissement van één van de belangrijkste Bitcoin-mijnbouwers te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin-miners spelen een cruciale rol in de cryptomarkt omdat zij nieuwe munten slaan. Ook zorgen zij voor de veiligheid van de onderliggende technologie, die berust op krachtige computers die wiskundige vergelijkingen oplossen. De cryptowinter is echter al zwaar geweest voor de delvers. Ze zagen hun winstmarges namelijk drastisch krimpen toen de Bitcoinprijs dit jaar met meer dan 50 procent zakte, de energieprijzen maar bleven stijgen en veel investeerders bijgevolg afhaakten.

In het nieuws: Galaxy Digital koopt de belangrijkste mijnbouw-unit van Argo, in Texas, voor 65 miljoen dollar. Daarnaast verstrekt Galaxy het beursgenoteerde bedrijf een lening van 35 miljoen dollar om het te helpen zijn schulden af te lossen.

  • Helios beschikt over 180 megawatt (MW) aan stroomcapaciteit en moet het mining-paradepaardje worden van Galaxy.
  • De unit werd in mei operationeel, met een plan om 800 megawatt (MW) aan energieverbruik en 20 exahash/seconde (EH/s) aan rekenkracht te bereiken.
  • Als de capaciteit volledig wordt benut, kan Galaxy een van de grootste Bitcoin-mijnbouwers worden.

De quote: “Deze transactie (…) biedt ons een sterkere balans en verbeterde liquiditeit om de voortzetting van onze activiteiten tijdens de aanhoudende berenmarkt te helpen garanderen”, liet Argo-baas Peter Wall optekenen in The Evening Standard.

  • Argo zei dat het zijn focus wil verleggen naar de groei en optimalisatie van zijn twee datacenters in het Canadese Quebec, die worden aangedreven door goedkope waterkracht.

Failliete miner(s)

Context: De cryptocrisis blijft dooretteren, zeker bij miners. Zo ging deze maand nog Core Scientific, een van de grootste beursgenoteerde cryptomijnbedrijven in de VS, failliet.

Verder: Galaxy is niet het eerste cryptobedrijf dat zijn kans schoon ziet om mininginfrastructuur en -apparatuur te verwerven voor een – relatief – prikje.

  • Zo meldde de nieuwssite CoinDesk in oktober dat het gigantische cryptobeleggingsfonds Grayscale een investeringsvehikel had opgericht om cryptobeleggers te doen profiteren van de lage prijzen van Bitcoinmininginfrastructuur.
  • En in september raakte bekend dat cryptomiljardair Jihan Wu – de oprichter van Bitmain – een fonds van 250 miljoen dollar zou opzetten om eigendommen van noodlijdende mijnbouwbedrijven op te kopen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20