Biowetenschappen en chemie leiders in 3D-technologie

Toepassingen met driedimensionale druktechnieken kunnen zich de volgende jaren aan een sterke groei verwachten. Dat zegt een studie van adviseur Ernst & Young (EY), gebaseerd op een enquête bij negenhonderd bedrijven. Het rapport wijst erop dat de 3D-sector dit jaar wereldwijd momenteel een jaaromzet van 11 miljard euro realiseert, maar over vier jaar zal dat niveau tot 25 miljard euro zijn opgelopen. Gemiddeld doet 65 procent van de industriële ondernemingen beroep op 3D-technologie. 

Wereldwijd marktleider is Zuid-Korea, waar inmiddels 81 procent van de ondernemingen met 3D-technologie werkt. China staat op een tweede plaats met een score van 78 procent, gevolgd door Canada met 77 procent.

Prioriteit

De wereldwijde 3D-markt heeft volgens EY ook de voorbije jaren al een sterke groei laten optekenen. Vorig jaar was er sprake van een omzet van 9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 58 procent tegenover twee jaar voordien. Ook dit jaar wordt een verdere groei met 24 procent voorspeld.

‘De 3D-technologie kent momenteel vooral in Azië een sterke groei,’ zegt EY-analiste Stefana Karevska. ‘Vooral in China wordt de zogenaamde additieve productie als een van de grote nationale economische prioriteiten bestempeld.’

‘Additive manufacturing biedt de bedrijven dan ook aanzienlijke voordelen,’ zegt Karevska. ‘Daarbij wijzen de ondernemingen in de eerste plaats naar een superieure technologie voor de ontwikkeling van klantgerichte producten (43 procent), maar ook wordt gewezen op een efficiënter onderzoek en ontwikkeling door een snellere prototyping (38 procent) en een efficiëntere organisatie van de markt voor wisselstukken (33 procent).

Vooral in de logistiek en de maakindustrie verwachten de bedrijven de volgende jaren belangrijke 3D-ontwikkelingen.

Biowetenschappen

De onderzoekers stelden echter ook nog een aantal drempels vast. Onder meer wierp 90 procent van de bedrijven op dat de kostprijs van de 3D-productie te hoog ligt. Ook maakte 87 procent gewag van zware aanschafkosten om de systemen te implementeren. Daarnaast wees 50 procent op een gebrek aan expertise.

Vooral voor eindproducten is volgens EY het gebruik van 3D-druktechnologie de voorbije jaren sterk gestegen. Drie jaar geleden produceerde amper 5 procent van de bedrijven hun eindproducten met additive manufacturing, maar dat aandeel is inmiddels al opgelopen tot 18 procent. Marktleiders in deze ontwikkeling zijn de biowetenschappen en chemie (22 procent), gevolgd door de luchtvaart (18 procent).

‘Voor de 3D-technologie komt stilaan een kritische massa in het vizier,’ benadrukt Karevska. ‘Over drie jaar wil 46 procent van de ondernemingen in zijn eindproductie gebruik maken van additieve productie. Dat zal de hele waardeketen veranderen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20