Evolution Music: “Bioplastic kan nieuwe revolutie in muziekwereld tot stand brengen”

Kunststoffen met een biologische origine kunnen voor de muziekindustrie een alternatief worden voor het gebruik van vinyl. Die overschakeling kan de sector helpen om zijn ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen. Dat heeft het Britse bedrijf Evolution Music, de ontwikkelaar van het product, gezegd.

Evolution Music benadrukt dat zijn bioplastic, gebaseerd op suiker, kan worden gebruikt om muziekdragers te maken. Het proces kan het de muziekmaatschappijen en muzikanten gemakkelijker maken om het gebruik van kunststoffen met een fossiele origine te stoppen zonder de industrie te verplichten om de bestaande machines of productieprocessen stop te zetten.

Toxisch

“Dragers met de nieuwe kunststof bieden een kwaliteit die nu al perfect met vinyl kan worden vergeleken”, benadrukt Marc Carey, chief executive van Evolution Music. “Maar de ontwikkeling van het product wordt verder gezet, zodat de kwaliteit nog verder kan worden opgevoerd.”

Volgens woordvoerders van de belangenorganisatie Music Declares Emergency (MDE), die naar een duurzame muziekindustrie streeft, zullen muzikanten voor de fysieke distributie van hun producten graag op het gebruik van bioplastic overstappen.

“De productie op basis van vinyl kent veel toxische onderdelen”, merken de woordvoerders op. “Vinyl gaat gepaard met allerlei processen die op het leefmilieu een schadelijke impact hebben. Het publiek houdt echter van vinyl. Er diende dus naar een alternatief zonder een toxische impact te worden gezocht. Die oplossing is nu gevonden.”

De muzieksector heeft het voorbije decennium een sterke digitale ontwikkeling, met onder meer de introductie van downloads en streaming, gekend. Tegelijkertijd heeft ook de verkoop van vinyl een opmerkelijke stijging laten optekenen.

Aantrekkingskracht

De populariteit van vinyl moet volgens experts vooral worden toegeschreven aan het rijkere geluid dat door de drager wordt gecreëerd, terwijl bovendien ook de hoes van het product mogelijkheid biedt om het publiek met artistieke creaties aan te trekken.

Tenslotte is er volgens hen ook de opportuniteit om het product fysiek in handen te nemen. “Dit alles draagt bij aan de groeiende emotionele aantrekkingskracht van vinyl”, voeren ze aan. “Een milieuvriendelijke optie kan de interesse voor het product – zowel bij de muzikant als bij het publiek – in de toekomst mogelijk nog sterk toen toenemen.”

De persing van de eerste exemplaren gebeurde bij het bedrijf Press On Vinyl in de Engelse stad Middlesbrough. “Op het ogenblik dat een invloedrijke muzikant of een bekende band ervoor kiest om op het gebruik van bioplastic over te schakelen, zal de muziekwereld een cruciale mijlpaal passeren”, voert Carey aan.

Aan de productie van het bioplastic is een periode van vier jaar onderzoek en ontwikkeling gepaard gegaan. “Daarbij werd gezocht naar een polymeer dat zich op dezelfde manier gedraagt als het traditionele polyvinylchloride, dat echter met een schadelijk proces en giftige componenten gepaard gaat”, verduidelijkt Carey.

“Het feit dat een project rond duurzame materialen niet door een groot industrieel concern is opgezet, zegt bijzonder veel over de standpunten van de olieproducenten en de chemische industrie”, merkt hij in een commentaar nog op.

(as)

Meer