Binnenkort Lego van gerecycleerde petflessen?

Speelgoedgigant Lego wil binnen twee jaar bouwstenen van gerecyclede petflessen maken. Het doel is een product te vinden dat zo goed is dat de mensen het verschil niet merken, zei Lego’s vicepresident voor milieuverantwoordelijkheid Tim Brooks. Dat meldt de BBC.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld en zeker de oceanen raken al decennia overspoeld met wegwerpplastic. Steeds meer bedrijven zien in dat het hip is om daar iets aan te doen. In 2018 stelde Lego het doel om tegen 2030 al zijn kernproducten van duurzame materialen te maken. Een hele opdracht. Het bedrijf stoot ongeveer 1,2 miljoen ton CO2 per jaar uit.

Lego heeft een prototype van een blokje voorgesteld dat gemaakt is op basis van gerecycleerde petflessen uit de Verenigde Staten. Met een petfles van een liter zou Lego ongeveer tien blokjes van twee op vier kunnen maken. De uitdaging voor de fabrikant zit hem in het feit dat je wel echt dat solide LEGO gevoel wil hebben.

Duurzame blokjes

Recycleerbaar materiaal vinden dat voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen is volgens Lego een hele opgave geweest. Het prototype voldoet aan die eisen, zonder dat de duurzame blokjes minder goed aan elkaar vast blijven zitten, aldus het speelgoedbedrijf.

De nieuwe Lego-blokjes zullen nog niet meteen in de winkels te vinden zijn. Lego voert momenteel testen uit en zou toch nog moeten sleutelen aan de juiste petformule. Dat zou allemaal nog zeker een jaar duren.

In de volgende fase worden de prototype-blokjes van kleuren voorzien en getest met kinderen en volwassen fans.

1,3 miljard euro winst

Lego maakt tussen de 110 en 120 miljard plastic stukjes per jaar, in 3.500 verschillende blokjes en vormen. Ongeveer 80 procent wordt momenteel gemaakt van het stevig en glad plastic ABS.

Ongeveer 5 procent daarvan zou worden gemaakt van een polymeer dat afkomstig is van suikerriet.

Lego Group is de grootste speelgoedfabrikant van Europa. In 2020 boekte het bedrijf 5,9 miljard euro omzet en een nettowinst van 1,3 miljard euro.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20