Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Biljet van 100 dollar is nieuwe wereldster

Logo Business AM
Economie

22/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De grote Amerikaanse techbedrijven genieten van fiscaal bijzonder gunstige regimes. - Pixabay/Gerd Altmann

Gedurende lange tijd was het biljet van één Amerikaanse dollar het meest populaire papiergeld van de hele wereld. Twee jaar geleden kwam daarin echter plots verandering. Toen nam het biljet van honderd Amerikaanse dollar die leidende positie over. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het fenomeen heeft volgens de experts verschillende oorzaken. 

Sinds de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium is het gebruik van het biljet van honderd dollar verdubbeld. Er zijn van de denominatie inmiddels 14 miljard biljetten in circulatie. Het biljet van één dollar volgt nu op de tweede plaats met 12 miljard exemplaren.

Buitenland

“Toch kan men niet zeggen dat de Amerikaanse bevolking een plotselinge voorkeur voor het biljet van honderd dollar heeft gekregen,” aldus het rapport. “Er is immers vastgesteld dat 80 procent van de biljetten in buitenlandse portefeuilles te vinden zijn. Dat geldt trouwens voor 60 procent van alle Amerikaanse bankbiljetten, tegenover 30 procent in het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw.”

Ruth Judson, econome bij de Amerikaanse Federal Reserve, wijst erop dat de internationale vraag naar dollarbiljetten een piek kende bij de uitbraak van de wereldwijde financiële crisis elf jaar geleden. “De dollar wordt immers bestempeld als een veilige belegging,” aldus Judson. “In tijden van politieke of sociale crisissen loopt de vraag naar cash geld, vooral van buitenlandse origine, steeds op.”

Nadim Kyriakos-Saad, fraudespecialist bij het Internationaal Monetair Fonds, zegt echter dat de ondergrondse economie met zijn informele en criminele activiteiten hierin eveneens een belangrijke rol heeft. Die wereld werkt immers graag met biljetten met een hogere waarde.

Valiezen

Ook Kenneth Rogoff, gewezen hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds en professor economie aan de Harvard University, betoogt anderzijds dat biljetten met een grotere waarde vooral dienen om taksen te ontduiken en illegale activiteiten te financieren.

“In grote steden over de hele wereld worden woningen en appartementen gekocht met valiezen vol contant geld,” zegt Rogoff. “Dat is echter niet omdat de kopers bevreesd zouden zijn voor mogelijke bankfaillissementen. Bovendien hebben ook de lage inflatie en marginale intrestvoeten de vraag naar papiergeld doen toenemen.”

“De dollar is momenteel de enige wereldmunt,” zegt Rogoff. “De euro heeft veel van zijn populariteit ingeboet. De Chinese yuan zal anderzijds nog decennia geduld moeten hebben om tot een concurrentie uit te groeien.”

De ondergrondse activiteit heeft Rogoff en een reeks andere economen doen pleiten voor een afschaffing van hoge denominaties. De Indiase nationale bank kondigde drie jaar geleden aan de biljetten van vijfhonderd en duizend roepies uit circulatie te zullen halen. Datzelfde jaar kondigde ook de Europese Centrale Bank te stoppen met de aanmaak van nieuwe biljetten van vijfhonderd euro.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in deze materie echter nog geen beslissing genomen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks