BILD wil nieuwe ‘fake news’-wet al weg

Duitsland moet terugkomen op zijn nieuwe wet die het verspreiden van nepnieuws strafbaar maakt. Dat heeft de Duitse krant Bild gezegd. De regelgeving onderdrukt volgens de krant immers de vrije meningsuiting.

Bovendien zal de maatregel er volgens de krant toe leiden dat radicale politici zich tot martelaar kunnen uitroepen wanneer hun boodschappen offline worden gehaald. Begin dit jaar werd in Duitsland een nieuwe wet geïntroduceerd waardoor websites verplicht worden haatzaaiende content onmiddellijk te vermijden. Inbreuken op de regelgeving kunnen worden gesanctioneerd met boetes tot 50 miljoen euro. Twitter verwijderde onder meer berichten van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) tegen moslims en migranten. Ook werd een satirische account, die een parodie bracht op de islamofobie, geblokkeerd. “Duitsland heeft geen behoefte aan een gedachtenpolitie,” betoogde Bild echter. De krant waarschuwde dat de nieuwe wetgeving indruist tegen een vrijheid van opinie die in de Duitse grondwet is verankerd. Julian Reichelt, hoofdredacteur van Bild, beklemtoonde bovendien dat de wet uiteindelijk tegen elke publicatie zou kunnen worden gebruikt. “De wet eist dat content met een duidelijk crimineel karakter binnen een periode van vierentwintig uur wordt verwijderd,” aldus Reichelt. “In de meeste gevallen bestaat er echter geen definitie over de omschrijving van manifest illegaal materiaal.” “De wet is weliswaar bedoeld om te vermijden dat radicale groepen aan invloed zouden winnen, maar zal in realiteit het tegenovergestelde effect bereiken,” benadrukte Bild nog. “Gevreesd moet immers worden dat extreemrechtse politici zich als opinie-martelaars kunnen opwerpen.”

Geen carte blanche

Onder meer boodschappen van Beatrix von Storch (foto) en Jens Maier, parlementsleden van Alternative für Deutschland, werden geblokkeerd. Heiko Maas, Duits minister van justitie, verdedigde echter de nieuwe wetgeving. “Vrijheid van opinie betekent geen carte blanche om content met een crimineel karakter op het internet te verspreiden,” aldus Maas. “Oproepen tot moord, bedreigingen, beledigingen en pogingen op de bevolking op te ruien zijn geen vrijheid van opinie,” betoogde de minister. “Wel moet gewag worden gemaakt van een aanval op de meningsvrijheid van anderen. Dat geldt ook voor de verspreiding van leugens over Auschwitz.” Maas voegde eraan toe dat sociale netwerken, net zoals de rest van de bevolking, de wetgeving moeten respecteren. Wie bekommerd is over de bescherming van de meningsvrijheid, kan volgens Maas niet zomaar toekijken wanneer criminele initiatieven de open uitwisseling van ideeën proberen te belemmeren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20