Bijna helft Belgische beleggers verwacht dat aandelenkoersen komende drie maanden zullen stijgen

De Belgische beleggers verwachten dat de beurzen het jaar in schoonheid zullen afsluiten. Uit de beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt dat bijna de helft van de Belgen de komende drie maanden opwaartse koersbewegingen verwacht. Slechts 20 procent van de beleggers houdt zich schrap voor een koersdaling.

Na maanden van opwaartse koersbewegingen moesten de beurzen in september wat terrein prijsgeven. Tijdens die maand zijn onder meer de Bel20 en de Eurostoxx50 in het rood gedoken. Dat dipje bleek slechts van korte duur te zijn, want heel wat indexen zijn intussen hersteld.

Opwaartse koersbewegingen verwacht

Hoe dan ook lijkt het septemberdipje de beleggers geen schrik te hebben aangejaagd. Integendeel, ze kijken door een roze bril naar de toekomst. Uit de beleggersbarometer van ING blijkt dat 47 procent van de beleggers verwacht dat de aandelenkoersen de komende drie maanden zullen stijgen, tegenover 20 procent die een neerwaartse beweging verwacht.

Ook is de verwachting van de gemiddelde jaaropbrengst van een aandelenbelegging op 10 jaar gestegen naar 8 procent, dat is het hoogste cijfer sinds november 2008. 27 procent van de beleggers gelooft dat aandelen in de komende tien jaar gemiddeld meer dan 10 procent per jaar zullen opleveren. Die resultaten liggen min of meer in lijn met die van een onderzoek van de Britse vermogensbeheerder Schroders. Volgens dat onderzoek mikken de Belgische beleggers op een jaarlijks rendement van 10,7 procent, zij het dan voor de komende vijf jaar.

Jongeren zijn optimistisch

Voornamelijk de jongeren zijn zeer optimistisch over de toekomstige rendementen. 38 procent van de beleggers jonger dan 35 jaar verwacht dat de langetermijnrendementen meer dan 10 procent per jaar kunnen bedragen. Dat verklaart volgens de grootbank waarom relatief meer jongere beleggers het een goed moment vinden om in risicovolle sectoren te investeren. Waar 31 procent van alle respondenten zo’n meer risicovolle belegging wel ziet zitten, is dat bij de jongeren 38 procent.

“Dat lijkt wel een zeer optimistische inschatting, gegeven dat de waarderingen vanuit historisch oogpunt niet goedkoop zijn en in periodes van lage rentes de toekomstige aandelenreturns meestal ook aan de lage kant liggen”, reageert Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, op de cijfers.

Geen verlies

De beleggersbarometer van ING toont ook aan dat een kwart van de Belgische beleggers denkt dat ze met een beleggingshorizon van vijf jaar geen verlies kunnen lijden als ze een gediversifieerde portefeuille hebben. Dat cijfer loopt op tot 68 procent wanneer de beleggingshorizon verlengd wordt tot tien jaar.

Tot slot blijkt uit de bevraging van de grootbank dat 43 procent van de respondenten ervan overtuigd is dat een belegger bijna dagelijks met zijn portefeuille moet bezig zijn om winst te realiseren. 39 procent denkt dat het noodzakelijk is om regelmatig aandelen te kopen en te verkopen. “Maar het kan natuurlijk ook dat beleggen als een hobby wordt gezien, waardoor men er automatisch meer mee bezig is. Bijna de helft van de beleggers omschrijft het opvolgen van zijn portefeuille inderdaad als een boeiende of aangename bezigheid”, klinkt het bij ING.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20