Slechts drie regio’s ter wereld halen luchtkwaliteitsnorm WHO

Bijna geen enkel land ter wereld slaagt erin de luchtkwaliteitsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te halen in 2021. Ook in België bedraagt de concentratie van fijnstof in de lucht meer dan het dubbele van de WHO-norm.

Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Nieuw-Caledonië – een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan nabij Australië – zijn de enige drie gebieden waar de hoeveelheid fijnstof in de lucht binnen de gezondheidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie vallen. Dat concludeert IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtkwaliteitstechnologie.

Het bedrijf verzamelde de data van verschillende luchtmeters over de hele wereld om zo de wereldwijde luchtkwaliteit in kaart te brengen. Slechts 3,4 procent van de steden waarvan IQAir de data verzamelde, haalde in 2021 de WHO-norm van maximaal 5 microgram fijnstof (PM2,5) per kubieke meter.

Ongezondste lucht in India

De drie landen met de meest vervuilde lucht zijn Bangladesh, Tsjaad en Pakistan. Op stedelijk niveau spant de Indiase hoofdstad New Delhi de kroon. De gemiddelde concentratie van PM2,5-stofdeeltjes in de lucht bedraagt er 85 microgram per kubieke meter. De Indiase steden kampen al jaren met een rampzalige luchtkwaliteit. In november vorig jaar overwoog de Indiase overheid in New Delhi nog een lockdown omdat de stad in een verstikkende smogmist baadde.

China, dat traditioneel bij de grootvervuilers hoort, ziet zijn luchtkwaliteit er elk jaar op vooruit gaan. China schoof in 2021 op naar de 22ste plaats, het jaar daarvoor stond het land nog op de 14de plaats van meest vervuilde landen. De Chinese overheid voert sinds 2014 een “oorlog tegen de luchtvervuiling” en dat begint zijn vruchten af te werpen.

België haalt de norm niet

Ook in België stijgt de concentratie van schadelijk fijnstof in de lucht boven de WHO-norm uit. Met een gemiddelde concentratie van 11,5 microgram per kubieke meter komt ons land op de 82ste plaats uit in de lijst van 117 landen. Daarmee doen we het slechter dan onze buurlanden Frankrijk (11,4 microgram), Nederland (11,3 microgram), Duitsland (10,6 microgram) en Luxemburg (9 microgram).

In de data waarover IQAir beschikt komt de Antwerpse gemeente Heist-op-den-Berg er het slechtst uit met een gemiddelde concentratie van 18,8 microgram per kubieke meter. De gemeenten Vielsalm en Habay – beiden in de provincie Luxemburg – hebben de properste lucht en halen allebei net de WHO-norm van 5 microgram PM2,5-deeltjes per kubieke meter.

Strenge WHO-norm

In september paste de Wereldgezondheidsorganisatie zijn richtlijn voor luchtkwaliteit aan. Sindsdien beschouwt de WHO een concentratie van 5 microgram fijnstof met een omvang van 2,5 micron (PM2,5) per kubieke meter als de norm voor schone lucht. Daarmee halveerde de WHO de voorgaande norm. Volgens de WHO is die drastisch lagere drempel absoluut noodzakelijk om de nefaste gezondheidsproblemen die gepaard gaan met een slechte luchtkwaliteit in te perken.

De Europese Unie hanteert sinds 2020 een plafond van 20 microgram PM2,5-partikels per kubieke meter. De Belgische luchtkwaliteit voldoet dus wel aan deze norm, maar volgens de WHO ligt die waarde veel te hoog en houdt elke waarde boven de 5 microgram schadelijke gevolgen in.

(evb)

Meer