Bijna 47.000 schadeaangiften bij verzekeraars na storm Ciarán

Uit een rondvraag van sectorfederatie Assuralia blijkt dat verzekeraars bijna 47.000 schadeaangiften hebben binnengekregen na de doortocht van de storm Ciarán begin deze maand.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De verzekeraars hebben na de storm op 2 november tot nu toe 44.000 claims voor schade aan gebouwen gedekt door een brandverzekering ontvangen. Daar komen bijna 3.000 aangiftes voor voertuigen met een omniumverzekering bij.

  • Volgens Assuralia komt de herstellingsvergoeding uit op gemiddeld 2.100 euro per schadegeval.
  • De totale kosten voor de verzekeraars worden geschat op bijna 100 miljoen euro.
  • “Na de eerste hulp en goede raad bij het melden van de schade via klantendiensten, schadediensten, digitale toepassingen of verzekeringstussenpersonen, loopt nu de periode waarin de expertises plaatsvinden en de bestekken voor herstelling worden ingezameld”, verduidelijkt Assuralia. “Wanneer verzekeraar en verzekerde het eens zijn over het bedrag van de geleden schade volgt de betaling zeer snel, meestal binnen de maand.”
  • De sectorfederatie voegt eraan toe dat de verzekeraar soms aanbiedt om de herstellingen zelf uit te voeren met de hulp van firma’s die het zelf aanstelt, zodat het slachtoffer van alle rompslomp verlost is.

Niet zo erg als Eunice en Franklin

Details: De aangerichte schade is veel minder erg dan in 2022. Toen werd ons land getroffen door twee stormen in dezelfde week, Eunice en Franklin genaamd.

  • De verzekeraars hebben na die dubbele storm 208.213 klanten met stormschade geholpen (200.045 gebouwen en 8.168 voertuigen). 
  • “Die storm was duidelijk heviger dan deze eerder deze maand want de gemiddelde uitgave van de verzekeraars voor het herstellen van de schade bedroeg toen 2.752 euro”, aldus de sectorfederatie. “Het totale kostenplaatje voor de verzekeraars liep op tot meer dan een half miljard euro.”

(cv)

Meer