Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Democraten én Republikeinen dienen een wetsvoorstel in dat Big Tech nerveus maakt. Het moet dus interessant zijn…

Logo Business AM
Politiek

25/06/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Twee Amerikaanse senatoren hebben een revolutionair wetsvoorstel ingediend dat Big Tech zenuwachtig maakt. Ze willen zo een einde maken aan het totale gebrek aan transparantie waarvan sociale media en andere internetplatformen vandaag profiteren.

Als de Democraat Mark Warner (foto) en de Republikein Josh Hawley hun zin krijgen zullen platformen die meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers tellen, in de toekomst om de 90 dagen verplicht worden om die gebruikers volgende informatie te bezorgen: 

  • de informatie (data) die ze over die gebruiker verzamelen en;
  • een indicatie van het geld dat ze aan die data verdienen.

Gebruikers zouden dus eindelijk te weten komen welke gegevens over hen worden verzameld en wat die gegevens waard zijn. [Volgens een recente studie laat de internetbrowser Chrome (Google) op één week tijd een kleine 12.000 cookies op uw computer achter.]

Het wetsvoorstel is opmerkelijk omdat het afwijkt van de gangbare idee om grote internetbedrijven als Google en Facebook gewoon op te splitsen om zo het concurrentievermogen en de kleinere spelers te beschermen.

Volgens Warner weet Facebook meer over zijn gebruikers dan de Amerikaanse overheid. “Mensen hebben geen idee hoeveel data deze bedrijven over hen verzamelen en nog minder wat die data waard zijn.”

Bedoeling is niet dat mensen die data te gelde gaan maken. Wel om ze te informeren wat er gebeurt telkens ze ‘Ik ga akkoord’ klikken, wanneer ze voor het eerst een website bezoeken.

De indicatie over wat deze data waard zijn verschillen naargelang de bron. Schattingen lopen uiteen van 5 dollar tot 35 dollar per maand.

Big Tech: “Onmogelijk”

Techbedrijven hebben al gereageerd. Ze zeggen dat het onmogelijk is om de waarde van specifieke data te berekenen. Die worden namelijk in grote hoeveelheden verhandeld en over verschillende platforms. Ook biedt men met die data verschillende diensten aan en gelden verschillende businessmodellen. 

Volgens Warner is dat onzin. “Indien deze bedrijven – denk aan Facebook – al die overnames kunnen doen. En waanzinnige bedragen betalen voor die overnames. Dan moeten ze wel een erg goede notie hebben van hoe ze die data kunnen gebruiken en hoe ze er geld mee kunnen verdienen.”

Geduld raakt op

Warners geduld met Silicon Valley raakt ook stilaan op. “”Als [Big Tech] geen zin heeft om met ons samen te werken op zulke, naar mijn mening, gerichte hervorming, dan is de kans groot dat ik me gewoon aansluit bij de groep mensen die zegt: “Weet je wat, laten we de boel gewoon opsplitsen.” En dat zeg ik als iemand die langer tech-ondernemer is geweest dan senator.”

Senator Mark Warner wil dat Big Tech ons vertelt welke data ze over ons hebben en wat die waard zijn.

Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO