Big business: nummerplaten in China

Om een complete verkeerscongestie te vermijden worden in sommige Chinese steden slechts op beperkte schaal nieuwe nummerplaten toegekend. Vaak worden die registraties met een loterij toegewezen.

De kans om uitgeloot te worden, is echter bijzonder klein. De Chinese bevolking zoekt dan ook naar strategieën die het systeem kunnen omzeilen, zodat ze zichzelf toch de mogelijkheid kunnen bieden met de auto te rijden. Een huwelijk met een eigenaar van een nummerplaat is daarbij een mogelijkheid. Tussen gehuwde partners kunnen nummerplaten immers worden doorgegeven. Dat heeft echter geleid tot een heel nieuwe vorm van handel, waarbij vaak veel goed gemoeid is. In de Chinese hoofdstad Peking worden zes keer per jaar aan autobestuurders nieuwe registraties toegewezen. De kans op succes is echter beperkt. Alleen al tijdens de maand juni hadden meer dan 2,8 miljoen inwoners een aanvraag ingediend. Per 843 aanvragen werd één vergunning uitgereikt. Die beperkte succeskansen hebben vele inwoners aangezet alternatieve wegen te zoeken. Een particuliere verkoop van nummerplaten is echter verboden. Wel mag de eigenaar van een nummerplaat de registratie aan zijn levenspartner doorgeven. Daardoor is in Peking een specifieke vorm van commerciële schijnhuwelijken ontstaan. Diverse online platformen bieden inmiddels bemiddeling in huwelijken voor nummerplaten aan. Daarbij kunnen echter vaak bijzonder hoge tarieven worden aangerekend. Gemiddeld wordt een huwelijk met nummerplaat een prijs van 90.000 yuan of 13.350 dollar gevraagd. Dat is meer dan de prijs die voor een gemiddelde auto van Chinese makelij moet worden betaald.

Scheidingen

Voor bijzondere nummerplaten wordt vaak echter veel meer betaald. Combinaties met drie identieke cijfers genieten daarbij de grootste populariteit. Nummerplaten met het cijfer 888 kunnen prijzen tot 150.000 yuan halen. Het cijfer acht wordt in China immers beschouwd als een teken van geluk. Een stad zoals Peking vormt met zijn zware congestie en beperkte parkeergelegenheid voor de auto nochtans geen ideale biotoop. De groeiende Chinese middenklasse ziet de auto echter als een noodzaak. Er is dan ook een grote vraag naar nummerplaten. Media getuigen over inwoners die drie jaar vergeefs aan de loterij hebben deelgenomen vooraleer ze op de huwelijksmarkt hun kansen waagden. Vaak moeten beide partijen officieel van een officiële partner scheiden om het schijnhuwelijk aan te kunnen gaan. Vervolgens moet het schijnhuwelijk weer worden verbroken om de partijen toe te laten opnieuw met hun oorspronkelijke partner in de echt gesloten te kunnen worden. Elders in China wordt de huwelijksmarkt voor nog andere doeleinden aangewend. In Shanghai worden scheidingen opgezet om voordelen op de vastgoedmarkt te kunnen realiseren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20