Bidens plan voor betere luchtkwaliteit zet bijna miljoen jobs en miljarden aan economische activiteit op de helling, volgens Oxford Economics

Het plan van Amerikaans president Joe Biden om de luchtkwaliteitsnormen aan te scherpen kan een rode streep door de industrie trekken, waarschuwt Oxford Economics.

Waarom is dit belangrijk?

Als het plan van Biden wettelijk verankerd wordt, kan dit betekenen dat heel wat industriebedrijven moeten inkrimpen of verkassen naar het buitenland.

In het nieuws: Een studie van Oxford Economics

Het plan van Biden stelt voor om de PM2,5 norm aan te scherpen. PM staat voor (fine) particulate matter en de norm bepaalt hoeveel deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer er in een kubieke meter zijn toegelaten. De huidige norm van 12 microgram per kubieke meter zou worden aangescherpt tot een niveau tussen de 9 en 10.

  • Oxford Economics voerde op aanvraag van de National Association of Manufactorers (NAM) een studie uit naar de effecten op de economie. Ze concludeerden dat het tussen de 852.100 en 973.900 bestaande jobs en tussen de 162,4 en 197,4 miljard dollar aan economische activiteit in gevaar brengt.
  • Daarnaast zou het ook verdere investeringen in bepaalde sectoren onmogelijk maken. Wat op zijn beurt dan weer zorgt voor een verlies van 138,4 miljard dollar aan toekomstige economische activiteit evenals een half miljoen jobs, tegen 2027.
  • Jay Timmons, CEO van NAM, zei aan Fox Business dat het verbeteren van de luchtkwaliteit in de Verenigde Staten een topprioriteit is voor fabrikanten en dat ze al jaren bezig zijn met de ontwikkeling van ondersteunende technologieën. Maar “deze analyse maakt duidelijk dat deze nieuwe voorschriften het vermogen om te investeren in de technologie en processen die de uitstoot blijven verminderen, zullen verzwakken – terwijl goedbetaalde banen in de verwerkende industrie in gevaar komen.”

De opties voor bedrijven

  • “Strengere luchtkwaliteitsnormen zullen daarom gevolgen hebben voor fabrikanten in gebieden waarvoor strengere drempelwaarden gelden”, stelt de studie. De mogelijke gevolgen verschillen naargelang de industrie en locatie. De studie suggereert hoe bedrijven hiermee om kunnen gaan.
    • Sommige bedrijven “zullen verder moeten investeren in nieuwe technologieën om hun activiteiten die met emissies gepaard gaan te verminderen of terug te dringen”.
    • “In andere gevallen kan dit technologisch, praktisch of economisch niet haalbaar zijn, wat betekent dat bedrijven moeten inkrimpen, verhuizen of hun activiteiten moeten stopzetten om aan de strengere emissienormen te voldoen.”
  • De studie waarschuwt dat het verhuizen of stopzetten van activiteiten gevolgen kan hebben voor andere bedrijven in de keten of toekomstige investeringen.

Het voorstel

  • President Biden stelde de strengere normen voor om de gezondheid van Amerikanen te verbeteren. Door het risico op ziektes als astma of hartaanvallen te verminderen zouden duizenden burgers van een vroegtijdige dood gered worden.
  • Een ander wetenschappelijk orgaan van de Environmental Protection Agency (EPA) stelde dat een strengere norm, 8 microgram per kubieke meter, noodzakelijk is. Het EPA zegt ook dit in rekening te nemen.
  • Ook Europa wil die normen voor de luchtkwaliteit aanscherpen. De Europese Commissie stelde ook een drempelwaarde van 10 microgram per kubieke meter voor. Dat is meer dan het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanraadt. (as)
Meer