Biden heeft in opiniestuk twee boodschappen voor Poetin

De VS zullen militaire steun blijven verlenen aan Oekraïne, maar willen een directe confrontatie met Rusland vermijden. Dat zijn de twee boodschappen die de Amerikaanse president Joe Biden voor de Russische dictator Poetin heeft, in een opiniestuk dat vannacht op de website van The New York Times verscheen.

“Wij streven niet naar een oorlog tussen de NAVO en Rusland. Hoezeer ik het ook oneens ben met Poetin, en zijn daden een schande vind, zullen de Verenigde Staten niet proberen hem te doen afzetten. Zolang de Verenigde Staten of onze bondgenoten niet aangevallen worden, zullen we niet rechtstreeks bij dit conflict betrokken zijn, noch door Amerikaanse troepen naar Oekraïne te sturen om te vechten, noch door Russische troepen aan te vallen. “

Biden bevestigt ook dat het Oekraïense leger niet op Amerikaanse steun moet rekenen bij eventuele aanvallen op Russisch grondgebied:

“Wij moedigen Oekraïne niet aan of stellen het niet in staat om buiten zijn grenzen toe te slaan.“

Geen enkele aanwijzing dat Rusland plannen heeft om kernwapens in Oekraïne in te zetten

De Amerikaanse president bevestigt nogmaals dat er momenteel geen enkele aanwijzing is dat Rusland plannen zou hebben om kernwapens in Oekraïne in te zetten, hoewel de Russische retoriek op zichzelf gevaarlijk en uiterst onverantwoord is.

Tenslotte heeft hij nog een waarschuwing voor Poetin in petto:

“Vladimir Poetin had deze mate van eenheid of de kracht van onze reactie niet verwacht. Hij heeft zich vergist. Als hij verwacht dat we in de komende maanden zullen wankelen of toegeven, vergist hij zich evenzeer.”

Die eenheid begint toch stilaan af te brokkelen. Enerzijds is er de Hongaarse boycot van het olie-embargo. Anderzijds het Turkse veto tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO.

In Parijs, Berlijn en Rome wedt men op een snel einde van de oorlog. Men wil trachten een of andere verstandhouding met Moskou in stand te houden. In Polen en de Baltische staten vindt men dat Poetin en zijn handlangers in de eerste plaats oorlogsmisdadigers zijn. Vredesbesprekingen met die lui zijn dus not done.

Zonder een concreet perspectief op volledige integratie in de EU en de NAVO dreigt de toekomst van Oekraïne fragiel blijven. 

Temeer omdat de situatie op het slagveld begint te keren en Rusland stilaan de bovenhand krijgt.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20