Beurzen ontwaren positieve ontwikkelingen in brexit en coronacrisis

De beursactiviteiten op Euronext Brussel hebben de dag met een lichte winst afgesloten. Deze positieve stemming zou gelinkt kunnen worden aan positieve ontwikkelingen in de onderhandelingen over de brexit, terwijl ook berichten over de Europese vaccinatiecampagnes voor enig uitzicht uit de coronacrisis zorgen.

De Bel20 sloot de dag af op 3.677,09 punten. Dat betekende een stijging met 0,4 procent. Op de andere Europese beurzen konden gelijkaardige tendensen worden opgetekend.

Vaccinaties

Volgens de analisten reageerden de beurzen positief op de boodschap van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die heeft aangekondigd dat de vaccinaties in Europa vanaf 27 december van start zullen gaan.

Daarnaast kon Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie in de brexit-besprekingen, eveneens goede progressie melden in de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk over een mogelijke handelsovereenkomst. Barnier erkende daarbij wel dat er nog altijd een aantal struikelblokken blijven. Toch zeggen de analisten dat deze commentaren het optimisme bij de beleggers aanwakkeren.

Verder kon worden gemeld dat het vertrouwen bij de Belgische consumenten in december een sterke verbetering heeft gekend. Het vertrouwen zou stilaan weer dicht aanleunen bij het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis was opgetekend. Anderzijds blijkt dat de Belgische gezinnen zich over hun huidige situatie nog altijd bijzonder pessimistisch opstellen.

Galapagos

In de Bel20 liet AB InBev met een vooruitgang van 2,0 procent de sterkste winst optekenen, gevolgd door Aperam, dat een stijging met 1,8 procent noteerde. Ook de vastgoedgroep Aedifica, die onder meer de bouw van vier nieuwe zorgcampussen aankondigde, een winst met 1,5 procent registreerde.

Minder goed nieuws viel te melden over het biotechbedrijf Galapagos, dat zich na ontgoochelend nieuws over de introductie van filgotinib in de Verenigde Staten nog niet hersteld heeft. Het aandeel ging ook vandaag nog eens 1,2 procent achteruit. Ook de vastgoedgroep WDP moest een verlies van 0,7 procent melden, terwijl Colruyt 1,3 procent moest inleveren.

In de BelMid boekten Kinepolis en Atenor een winst van respectievelijk 2,4 procent en 0,4 procent. Daarentegen was er verlies voor Leasinvest (3,0 procent) en Xior (0,2 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20