Beurzen op winst door economische heropstart

Brussel kleurt groen, shortselling is weer toegestaan en de goudprijs scheert hoge toppen. 

De Brusselse beurs is optimistisch van start gegaan op maandag. Nu steeds meer economieën wereldwijd heropenen zien beleggers de toekomst rooskleurig in. De Bel20 steeg bij opening 1,6 procent tot 2.978,73 punten. 

Bij de hoofdaandelen nam Ageas het voortouw in de maandagrally. Het aandeel van de vastgoedgroep noteerde een winst van 3,1 procent.

Enkel Cofinimmo stond in het rood met een koersdaling van 3 procent. 

Op de tweede lijn steeg EVS 4,9 procent en Mithra 4,4 procent. 

Bois Sauvage gaf 0,9 procent prijs.

Goudprijs

Het is de voorbije weken al anders geweest. De coronacrisis zorgde voor een woelig beursverloop met kleine pieken en grote dalen. Door de zorgen op de financiële markten bereikte de goudprijs maandagochtend het hoogste niveau bereikt in bijna acht jaar tijd. Het edelmetaal is zoals steeds een veilige haven voor beleggers in onzekere tijden. 

De prijs van een ounce goud (31,1 gram) staat nu op circa 1.760 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2012. De prijs ging verder omhoog na waarschuwingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve over de economische schade die het coronavirus kan veroorzaken.

Shortselling

Verder meldt beurswaakhond FSMA dat het verbod op shortselling – ingevoerd om de beurs te beschermen tegen de ergste gevolgen van de coronacrisis – vanaf dinsdag wordt opgeschort. 

Bij ‘shorten’ verkoopt men aandelen of obligaties die men feitelijk niet in zijn bezit heeft, om te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. De praktijk kan destabiliserend werken en tot een neerwaartse spiraal leiden.

Volgens de FSMA is de marktsituatie gestabiliseerd en is er geen reden om het verbod te verlengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20